Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Волинська єпархія оголосила переможців конкурсу фотографій «Троянди собору»

Їхні роботи визнали найкращими.

Фото: Волинська єпархія ПЦУ.

Волинська єпархія оголосила переможців конкурсу фотографій «Троянди собору»

У луцькому кафедральному соборі Святої Трійці відбулося вручення дипломів найкращим учасникам творчого змагання, яке організував інформаційно-видавничий центр єпархії

За умовами конкурсу, це мали бути світлини, пов’язані з розарієм головного храму нашого краю. Мета заходу, який провели з благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла, – звернути увагу на прекрасне в нашому місті, відволікти від негативних новин і підбадьорити до життя красою як Божим даром.

Взяли участь у мистецькому турнірі і професійні фотографи, й аматори. Протягом 20 червня – 7 липня 41 конкурсант опублікував 425 знімків на своїх сторінках у фейсбуці чи інстаграмі, обов’язково зазначивши хештег: #трояндисобору.

За умовами конкурсу члени журі, а їх було дев’ять, мали можливість проголосувати за одного або кількох учасників. Робили вибір без обговорення, оскільки навіть не знали, хто зокрема і скільки загалом входить до його складу. Відповідно, переможцями стали автори фотографій, які набрали найбільшу кількість голосів.

17 липня на завершення Божественної літургії голова інформаційно-видавничого центру протоієрей Віталій Собко оголосив імена переможців, вручив дипломи, зазначивши: призом для кожного з них є прочанська поїздка з числа маршрутів, що організовує паломницький центр єпархії «Україна».

1 місце здобули Анастасія Гуліта й Ілля Сай, 2-ге – Надія Вонсіцька й Мар’яна Мистецька, 3-тє – Ірина Комарницька, Ольга Лавренчук, Вадим Тєсунов та Марія Щомак.

Трохи не вистачило голосів для перемоги, але роботи варті уваги таких учасників: Оксана Швець, Надія Панащук, а також Соня Чернюк.

Дякуючи всім конкурсантам, владика Михаїл та інформаційно-видавничий центр єпархії висловлюють окрему подяку членам журі. Це автор проєкту розарію кандидат мистецтвознавства Тетяна Бокій, фотографи (перелік за алфавітом прізвищ): засновник фотостудії та школи фотографії «Ярко» Ярослав Близнюк, голова волинського осередку Національної спілки фотохудожників України Євгеній Боярчук, Лідія Кожевнікова, фотокореспондент у друкованих виданнях «Луцький замок» і «Вісник+К» в 1998–2014 роках Микола Комаровський, заслужений журналіст України Валерій Мельник, Юлія Параніді, кандидат філософських наук Ігор Сацик, Варвара Шевчук. 

Соборні квіти щоразу привертають увагу місцевих жителів. ЗМІ постійно поширюють світлини трояндового саду в мережі. Розарій радував око лучан і в часи пандемії, і продовжує це робити сьогодні, в умовах воєнного стану.

Троянди біля луцького собору почали висаджувати у 2014 році. Тепер тут налічується близько тисячі кущів понад 50 сортів української, польської та англійської селекцій. Висаджували ружі й митрополит, і працівники єпархіального управління.

Ще до 2014-го займалися впорядкуванням території біля цього Божого дому. В одному з інтерв’ю місцевим ЗМІ владика розповідав, що на початку 2000-х вона була захаращеною. «Коли я прийшов керувати єпархією, вирішив навести тут лад. Зробити так, щоб людям було приємно перебувати біля храму – щоб вони йшли сюди за розрадою і натхненням. За парканом – метушня, а тут – місце спокою і краси тепер».

Коли архіпастиря запитували, чому саме рожі висадили біля собору, він пояснював, що «ще за часів мера Кривицького (Антон Кривицький був міським головою у 1994–2006 роках. – Ред.) у Луцьку було дуже багато троянд. Біля кожного великого підприємства їх було прийнято садити, але з часом квіти зникли. Я ж захотів відродити традицію». Але ідея має і більш символічне значення. Коли досліджували історію, з’ясували, що троянди здавна пов’язані з церквою. Ще язичники спалювали трояндове листя, коли приносили жертву богам, щоб був гарний аромат. Потім у Європі ружі садили біля християнських храмів.

Соборні квіти щоразу привертають увагу місцевих жителів. ЗМІ постійно поширюють світлини трояндового саду в мережі. Розарій радував око лучан і в часи пандемії, і продовжує це робити сьогодні, в умовах воєнного стану.

 
 
 
 

 

 

 

 Читайте також: Вдова Миколи Голованя розпочала реконструкцію Будинку скульптора

Реклама Google

Джерело: Волинська єпархія ПЦУ
Telegram Channel