Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Монах пішов захищати Україну і загинув: волинський священник пояснив, як чернець міг взяти зброю до рук

Єромонах Пімен поліг в бою за Україну.

Волинь-нова

Монах пішов захищати Україну і загинув: волинський священник пояснив, як чернець міг взяти зброю до рук

«В історії Церкви зустрічаємо багато прецедентів, як священики та ієрархи відклали священнослужіння, ставши до зброї для захисту Батьківщини»

Як ми повідомляли, на фронті поклав голову єромонах Православної церкви України і воїн ЗСУ Пімен Пеприк.

 «Він положив душу свою, захищаючи рідну землю, наш нарід, наші святині - монастирі і церкви, українських дітей, жінок, старших людей. Єромонах Пімен був щирим воїном Небесного Царя, відданим захисником своєї земної Батьківщини, старанним монахом, благоговійним священиком, вірним братом і другом! Віримо, що отець Пімен продовжить захищати нашу рідну Україну - своїми молитвами біля Престолу Божого!», - написав митрополит Переяславсько-Вишневської єпархії ПЦУ Олександр (Драбинко).

Тим часом священник ПЦУ з Нововолинська Віктор Мартиненко, який одним з перших на Волині перейшов до української церкви, пояснив, як монах міг взяти зброю до рук:

«У контексті повідомлень про загибель нашого співбрата і співслужителя ієромонаха Пімена, як воїна, що віддав своє життя захищаючи Батьківщину, лунають запитання, як священик міг воювати, беручи до рук зброю.

Уточню деякі моменти:

Блаженної пам'яті ієромонах Пімен, перший раз служив в ЗСУ, будучи монахом і не маючи священного сану. Прийнявши священство він намірювався звершувати своє служіння у церковній службі та чернечій молитві. Але велика війна, звірства та геноцид, що чинять російські окупанти, змусили його відкласти священство і повернутися до військової служби.

Канони Церкви забороняють одночасно звершувати священнослужіння і брати участь у бойових діях. Отець Пімен розумів і дотримувався цього.

«Я дуже люблю свою Батьківщину і незважаючи на свій Церковний сан вирішив повернутись в армію. Це було тяжкий вибір но я його зробив».

«Я дуже люблю свою Батьківщину і незважаючи на свій Церковний сан вирішив повернутись в армію. Це було тяжкий вибір но я його зробив», - написав він у фб.

Відтак, ставши воїном ЗСУ, отець Пімен перестав бути ДІЮЧИМ священиком, припинив звершувати священнослужіння, - добровільно, не маючи позбавлень і заборон. Слід зауважити, що при цьому він не втратив сан священика, оскільки благодать священства є незгладимою.

В історії Церкви зустрічаємо багато прецедентів, як священики та ієрархи відклали священнослужіння, ставши до зброї для захисту Батьківщини.

Вічна пам‘ять та слава Герою!
Вічна пам‘ять та слава Герою!

 Монахи Олександр Пересвет та Родіон Ослябя за церковним переданням, з благословення преподобного Сергія Радонезького брали участь у битві за звільнення рідної землі.

Архімандрит Григорій Папафлесас - національний герой Греції, активний учасник війни за незалежність Греції.

Екзарх Вселенського Патріарха, митрополит Коринфський Іоасаф, бувши духівником козацького війська гетьмана Богдана Хмельницького, загинув у битві під Берестечком, на коні із шаблею в руках.

Архієпископ Кіпрський Макарій Мускос - очолив визвольне повстання кіпрського народу, а згодом став Президентом Республіки Кіпр.

Історія Святої Гори Афон знає безліч епізодів, коли монахи зі зброєю в руках давали відсіч чисельним піратам та турецьким загарбникам. В кожному монастирі був арсенал зброї. Досі можна побачити бойниці в стінах обителей.

Священик, який бере у руки зброю для вбивства, агресії, загарбницької війни - достойний морального осуду, та жорстоких канонічних покарань. Природньо, коли священик бере участь в оборонній війні, стає на захист своєї сім'ї та держави, як чоловік і громадянин, а ще й віддає своє життя - він достойний вшанування як герой, та мученик за народ.

Вічна та блаженна твоя пам'ять, достоблаженне і приснопам'ятне брате наш Пімене, наш захиснику та Герою!».

Реклама Google

Telegram Channel