Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Волинь від початку війни переїхало понад 70 тисяч переселенців: скільки з них знайшли роботу

Негативні наслідки війни на ринку праці відчувають більше працівники, аніж роботодавці.

Фото ілюстративне.

На Волинь від початку війни переїхало понад 70 тисяч переселенців: скільки з них знайшли роботу

Україна вже більш як п’ять місяців дає відсіч росії. В останні місяці ринок праці поступово відновлюється. Війна стала причиною появи нових тенденцій ринку праці, змінила поведінку і роботодавців, і пошукачів

Загалом за 6 місяців 2022 року послугами служби зайнятості у Волинській області скористалися 23 тисячі громадян. Усі вони шукали роботу. Статус безробітного набули 17,8 тисячі осіб, з них – 16,5 тисячі отримували допомогу по безробіттю. Її середній розмір 4 323 гривні.

Упродовж першого півріччя цього року за сприяння служби зайнятості нову роботу отримали 5 080 пошукачів. Найпопулярнішими сферами, куди йшли працювати безробітні – це вирощування зернових культур, бобових культур і насіння олійних культур, роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, вантажний автомобільний транспорт тощо. Окрім цього, 597 осіб проходили професійне навчання, після якого їх рівень працевлаштування становить 83,3%.роб

 

 Негативні наслідки війни на ринку праці відчувають більше працівники, аніж роботодавці. Компанії оптимізовують витрати, скорочують заробітну плату та бонуси, а то й зовсім звільняють співробітників. Відтак конкуренція серед пошукачів зростає. У роботодавців в свою чергу з’являється більший вибір спеціалістів на свої вакансії. В середньому по Волинській області на одне вільне робоче місце претендує 6 кандидатів (для порівняння: у 2021 році – 3 особи). Найбільша невідповідність попиту на робочу силу та її пропозиції у професійно кваліфікаційному розрізі спостерігалася серед законодавців, службовців, керівників та технічних службовців (по 14 осіб), робітників сільського, лісового господарства та фахівців (по 7 осіб), професіоналів, працівників сфери торгівлі та послуг (по 6 осіб), робітників з обслуговування, складання устаткування та машин, найпростіших (по 5 осіб); робітників з інструментом (3 особи).

Упродовж першого півріччя 2 769 роботодавців заявили до служби зайнятості про потребу в 7 677 працівниках. В середньому своїм робітникам вони ладні платити 8 860 гривень. За видами економічної діяльності, більша кількість вакансій налічується у оптовій та роздрібній торгівлі (39,6%), на підприємствах переробної промисловості (20,7%), у сфері транспорту, складського господарства, поштової діяльності (7,1%).

Від початку російської агресії до нашої області приїхало понад 70 тисяч вимушено переміщених осіб.

Від початку російської агресії до нашої області приїхало понад 70 тисяч вимушено переміщених осіб. Станом на 28 липня лише 1 877 з них звернулися за послугами до служби зайнятості, а 330 – тепер працюють на новій роботі. Державною програмою щодо компенсації витрат на заробітну плату скористалися 166 роботодавців, працевлаштувавши 306 переселенців.

У воєнний час завдяки злагодженій роботі фахівців служби зайнятості для 12 релокованих на Волинь підприємств вдалося знайти 16 нових працівників.

Нині триває робота служби зайнятості щодо інформування та відбору кандидатів у проєкті з отримання мікрогрантів на розвиток власного бізнесу. До слова, позитивні рішення на Волині вже отримали 17 бізнесменів, які очікують на фінансування.

Реклама Google

Telegram Channel