Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Що потрібно знати про амортизатори?

Фото: ukrparts.com.ua.

Що потрібно знати про амортизатори?

Модератор тяги (так ще називається амортизатор) гасить коливання підвіски, корпусу та коліс під час поштовхів чи ударів. Також він компенсує крен при поворотах

Головна функція амортизаторів — утримати колесо у тісному контакті з дорожнім покриттям. Адже при розгоні та гальмуванні, попаданні на якусь перешкоду чи у яму знижується зчеплення колеса з дорогою. Якщо демпфер не пошкоджений, водій не втратить контроль над керуванням транспортним засобом. Тобто справний амортизатор — запорука вашої безпеки під час руху. Але перш ніж шукати, де можна купити амортизатор, потрібно розібратися в тому, які вони бувають.

Види амортизаторів

Сучасна автопромисловість випускає три види демпферів:

  • масляні;

  • газові;

  • газомасляні.

Масляні амортизатори — міцні пристрої для пересування з невеликою швидкістю. Вони легко впораються з вибоїнами на сільських дорогах. Служать довго, коштують недорого. З недоліків: маневрувати складно, є загроза крену, можуть перегрітися.

Газові амортизатори призначені для установки на авто, що зазнають великих навантажень — позашляховики, спеціальна техніка, спортивні автомобілі. Плюси: крену при повороті не буде, кавітація неможлива.

Газомасляні демпфери — надійні пристрої. Вони не дадуть авто нахилитися під час повороту навіть на швидкості 100 км/год. З ними можна їздити будь-якою дорогою: по міській вулиці, трасі, ґрунту. 

Вибрати потрібний амортизатор ви можете за посиланням — https://ukrparts.com.ua/category/amortizatori/c-109/, користуючись зручним фільтром.

Коли потрібна заміна амортизаторів

Потрібно пам'ятати, що демпферний пристрій — витратна деталь. Необхідно проводити ревізію та регулярну заміну після 70–80 тисяч км пробігу. Отже, які ознаки вказують, що амортизатор треба замінити:

  1. Ви відчуваєте тряску під час руху. На ходу зростає вібрація авто, дуже чутливими стають перешкоди на дорозі.

  2. У разі, коли під час гальмування машина смикається та її веде вбік. На поворотах через сильний крен складно впоратися з керуванням і доводиться підрулювати.

  3. Коли у разі натискання на педаль гальма ви не відчуваєте належного ефекту. Зупинка відбувається мляво. Це пов'язано з тим, що через зношений амортизатор втрачається щільність зчеплення коліс із дорожнім полотном.

  4. Під час огляду шин присутня нерівномірність їхнього зносу. Коли авто рухається, то колеса підстрибують, потім знову чіпляють асфальт. Внаслідок цього гума стирається нерівномірно.

  5. Якщо кріпильні втулки потріскалися, зруйнувалися чи деформувалися. Незакріплений амортизатор може переміщатися, що супроводжуватиметься характерним стукотом.

  6. Коли ви помітите потік рідини на демпфері або запотівання деталі. Швидше за все, амортизатор потрібно негайно замінити, доки ви не потрапили у неприємну ситуацію на дорозі.

Для точної діагностики краще завітати до сервісного центру з обслуговування автомобілів. Придбати потрібні деталі ви зможете на UKR PARTS, де представлений великий вибір демпферних пристроїв та інших запчастин. Ціни на сайті доступні, виробники тільки перевірені, від них ви отримаєте гарантії. 

Telegram Channel