Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Ткаченко розповів, коли замінять герб СРСР на тризуб на «Батьківщина-мати»

85% українців проголосували за тризуб.

Фото ВЗ.

Ткаченко розповів, коли замінять герб СРСР на тризуб на «Батьківщина-мати»

Переважна більшість українців прагнуть замінити радянський герб на монументі «Батьківщина-мати» на тризуб, однак відповідні роботи почнуться не раніше за наступний рік

Про це пише ВЗ з посиланням на Суспільне.

Міністр культури Олександр Ткаченко заявив виданню, що на заміну символіки на монументі слід чекати не раніше за 2023 рік. «Як свідчать результати опитування, з цим важко сперечатися. Майже 800 тисяч голосів проголосували, і 85% — що тризуб. Значить тризуб. Але тут питання полягає в наступних кроках: маємо зробити для початку технічне обстеження, у якому стані зараз перебуває об'єкт, потім віддати це на експертизу кільком київським інститутам, які знаються на металевих конструкціях, які розуміють, що треба робити», — пояснив Ткаченко.

Заміна герба навряд буде дешевою.

Після цього необхідно буде напрацювати проєктну документацію, яким має виглядати цей герб та провести відповідний конкурс. «І лише після цього розпочати роботи з демонтажу і встановлення. Паралельно мають бути вирішені питання, пов’язані із законодавчою сферою, тому що є певні розбіжності у законі боротьби з радянськими наслідками, який говорить про збереження пам’яток Другої Світової війни, так само потрібно розв’язувати питання авторського надзору», — наголосив міністр.

Олександр Ткаченко додав, що заміна герба навряд буде дешевою. «Напевно, це не буде дешевий процес, але не непідйомний. Я думаю, що якщо стільки людей вклалися в голосування, якась кількість може трошки допомогти для того, щоб зробити цей, досить символічний і потрібний крок. «Батьківщина» ж дивиться очима на схід», — зауважив посадовець.

Міністр також запевнив, що відповідне дослідження має розпочатися найближчим часом.

Telegram Channel