Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
В Україні повістки можуть вручати по-новому

За місяць звернення до президента набрало понад 26 тисяч підписів.

Фото ілюстративне,

В Україні повістки можуть вручати по-новому

В Україні кілька місяців триває дискусія, наскільки правомірним є вручення повісток у громадських місцях: на АЗС, зупинках громадського транспорту, в магазинах, на ринках, просто на вулиці

З одного боку, закон чітко не визначає конкретного місця, де саме можна вручати повістки. А якщо так, то все що не заборонено – дозволено. І повістки справді можна вручати хоч у магазині, хоч на блокпосту.  Про це пише Апостроф.

З іншого боку, повістки у людних місцях найчастіше вручаються з порушеннями закону. Наприклад, без вказівки причин виклику або видані територіальною обороною, що незаконно, або просто роздаються проштамповані бланки, коли ім'я вписується безпосередньо на місці. 

Підсумком дискусії стала петиція до президента з вимогою заборонити видавати повістки у громадських місцях. 

«Зараз багато охочих людей, які мають бойовий досвід, але не можуть вступити на службу, оскільки багато де набрали людей на вулицях, а вони не мають ні досвіду, ні достатнього бажання воювати», - пише автор петиції Ігор Нерозя. 

«Зараз багато охочих людей, які мають бойовий досвід, але не можуть вступити на службу, оскільки багато де набрали людей на вулицях, а вони не мають ні досвіду, ні достатнього бажання воювати», - пише автор петиції Ігор Нерозя. 

За місяць звернення до президента набрало понад 26 тисяч підписів (з 25 тисяч необхідних), і президент відповів: «Я звернувся до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання, в контексті дотримання прав громадян і законодавства про військовий обов'язок та військову службу». 

Як саме уряд має «комплексно опрацювати» процедуру вручення повісток, щоб звести до мінімуму всі спекуляції на цій темі та зняти напругу у суспільстві? 

«Є затверджений Кабміном порядок організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних. І в цьому документі є правила вручення повісток. Але ці правила так обтічно написані, що не вказано, де саме можна вручати повістки: якщо не заборонено видавати на АЗС, то видають, - каже «Апострофу» адвокат Дмитро Бузанов.- Тому, я думаю, правильніше було б докладно розписати, де і яким чином видаються повістки, що вони направляються за місцем проживання, за місцем роботи, і тоді у нас буде порядок. А люди, які скаржаться, що їм вручають повістки у громадських місцях, зможуть посилаючись на нові норми, писати скарги та притягувати співробітників військкоматів до відповідальності за порушення порядку». 

Тепер слово за українським урядом, адже саме від його рішення залежить, чи продовжиться мобілізація без ексцесів, або ж на нас чекають нові конфлікти. 

Telegram Channel