Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Відомі попередні результати опитування волинян-батьків щодо форми навчання (Інфографіка)

Люди тривожаться про безпеку дітей.

Фото з архіву Сергія Горбачова.

Відомі попередні результати опитування волинян-батьків щодо форми навчання (Інфографіка)

Волинська область - 59 % за дистанційку

Перші результати опитування батьків, діти яких мають навчатися в Україні, оприлюднив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Тим часом, ще триває опитування для здобувачів освіти, педагогів та батьків, які знаходяться за кордоном. Нагадуємо, що ці опитування будуть закриті 12.08.2022 о 10.00 https://bit.ly/3JHMEUx.

 --Ми опрацьовуємо опитування для батьків, які знаходяться в Україні, і будемо поступово ділитися з вами його результатами. Щиро вдячні усім, хто до нього долучився, -- повідомив омбудсмен.

Участь в опитуванні взяли 25230 батьків здобувачів освіти, які знаходяться в Україні. З них батьки:

школярів - 89% опитаних

вихованців закладів дошкільної освіти - 8,2%

здобувачів закладів фахової передвищої освіти -1,2%

здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти - 0,5%

закладів вищої освіти - 1%.

Важливо зазначити, що опитування не є репрезентативним у сенсі соціологічного наукового дослідження. Відповіді на запитання нашого опитування дозволяють створити орієнтовну модель проблем, з якими здобувачі освіти, їхні батьки та педагоги зіткнулися під час відкритої фази агресії російської федерації проти України. Але ця модель дозволяє доволі змістовно з'ясувати проблеми освіти під час війни, спрогнозувати проблеми у новому навчальному році та підготовці до нього, з'ясувати, як саме можуть бути порушеними права на освіту та запропонувати певні шляхи розв'язання проблем.

Власне, наші опитування надають чимало інформації за різними аспектами, викласти які в одній публікації неможливо. Тому ми будемо оприлюднювати ці дані в міру того, як вони будуть опрацьовуватися.

У першій публікації про результати нашого опитування для батьків здобувачів освіти, які знаходяться в Україні, ми висвітлюємо такі проблеми:

що думають батьки про вибір між очним та дистанційним навчанням;

як оцінюють можливість тієї чи іншої форми навчання з погляду безпеки учасників освітнього процесу;

які фактори впливають на вибір батьків.

ДУМКА БАТЬКІВ, ЧИ ВАРТО РОЗПОЧИНАТИ ОЧНЕ НАВЧАННЯ ТАМ, ДЕ ЦЕ БЕЗПЕЧНО І Є ОБЛАШТОВАНЕ УКРИТТЯ

61,6% батьків (15 533 респонденти з 25230) вважають, що не варто розпочинати очне навчання в закладі освіти, навіть якщо безпекова ситуація дозволяє це робити та є відповідно облаштовані укриття, для Волині відсоток становить 59.

 

 

 

61,6% батьків (15 533 респонденти з 25230) вважають, що не варто розпочинати очне навчання в закладі освіти, навіть якщо безпекова ситуація дозволяє це робити та є відповідно облаштовані укриття.

Ще 13,3% батьків (3358 з 25230) не знають, чи варто розпочинати очний освітній процес за таких умов.

Загалом майже три чверті опитаних не готові, щоб з 1 вересня їхні діти навчалися очно.

І лише 25,1% (6 339 респондентів) батьків переконані, що якщо заклад освіти знаходиться на безпечній території й у ньому наявне відповідно облаштоване укриття - навчання необхідно організовувати очно - в закладі освіти.

ЯКУ ФОРМУ НАВЧАННЯ ОБРАЛИ БАТЬКИ ДЛЯ СВОЄЇ ДИТИНИ

Більшість батьків - 62,5% обрали для своєї дитини дистанційну форму здобуття освіти у новому навчальному році. Ці результати відповідають результатам нашого опитування в запитанні щодо загальної думки батьків щодо того, чи варто розпочинати очний освітній процес там, де це безпечно.

І лише 13,8% від усіх батьків обрали очне навчання в закладі освіти.

 

 

 

Водночас ще 18,4% батьків повідомили, що поки що не обрали форму навчання, бо до 1 вересня безпекова ситуація може змінитися, а 1,8% батьків не обрали, оскільки комісія ще не надала висновку щодо стану укриття в закладі освіти. 1% респондентів не обрав форму навчання для дитини, тому що батьки вирішують, залишатися в Україні чи їхати за кордон. Не обрали з інших причин - 1,5 %.

Підсумовуючи, 22,5 % батьків, ще не обрали форму навчання для своєї дитини.

0,5% батьків обрали індивідуальну форму навчання, 0,4% - сімейну, екстернат - 0,1 %.

Дані по кожній області, які наведені в інфографіці, свідчать, що вибір батьків форми навчання для своєї дитини залежить від безпекової ситуації в кожній області.

Зараз заклади освіти готуються до початку нового навчального року - і їм дуже важливо знати, скільки дітей і за якою формою навчання почнуть заняття з 1 вересня. Тому прошу батьків, попри ситуацію в країні, яка змінюється щодня, все ж визначитися з формою навчання для своєї дитини й обов’язково повідомити про це заклад освіти.

ПРИЧИНИ, З ЯКИХ БАТЬКИ ОБРАЛИ ТУ ЧИ ІНШУ ФОРМУ НАВЧАННЯ

Дистанційна форма навчання (онлайн)

30% батьків відповіли, що обрали для дитини дистанційну форму навчання, тому що не вважають підвал у закладі освіти належним укриттям, яке зможе зберегти дитині життя та здоров’я, ще 11% опитаних - тому що в закладі відсутнє будь-яке укриття.

18% опитаних зазначили, що обрали дистанційне навчання, тому що заклад освіти, в якому навчається дитина, знаходиться у зоні бойових дій чи поряд із нею. А 1,5% обрали таку форму у зв’язку з тим, що заклад знаходиться на тимчасово окупованій території.

Ще 13% батьків «обрали» дистанційне навчання, тому що заклад освіти визначив, що здійснюватиме освітній процес дистанційно.

Сумарно маємо 61% батьків, які самостійно обрали дистанційну форму, або заклад освіти, де навчаються їхні діти, буде працювати дистанційно через низку причин: відсутність укриття, розташування в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях, або їхнє рішення відповідає рішенню закладу освіти.

Очна форма навчання (офлайн)

10% батьків зазначили, що обрали для своєї дитини очне навчання, оскільки вважають його найкращим для здобуття знань та розвитку дитини.

По 4% батьків обрали таку форму через безпекову ситуацію: 4% вважають, що там, де вони проживають, тихо й безпечно, тому дитина цілком може навчатися очно, ще 4% - тому що знають, що в закладі освіти є укриття, й під час повітряної тривоги дитина перебуватиме в укритті під наглядом вчителя, що буде для неї безпечніше, ніж удома.

2% вказали, що очну форму навчання визначив заклад освіти.

0,5% переконані, що оскільки їхня дитина має особливі освітні потреби, в умовах воєнного стану їй найкраще здобувати освіту очно в закладі освіти.

Інші форми навчання

0,5% вважають, що оскільки їхня дитина має особливі освітні потреби, то в умовах війни їй найкраще здобувати освіту за індивідуальною формою.

0,3% переконані, що можуть самостійно навчити дитину, тому відповідно обрали для неї сімейну форму навчання.

Ще 0,2% вважають, що дитина може самостійно опанувати освітню програму, тому обрали для неї екстернатну форму здобуття освіти.

5% не визначилися, з яких причин вони обрали ту чи іншу форму навчання для своєї дитини.

Читайте також: «Людина Зеленського перевірила у Ковелі школу на готовність до офлайн-навчання»

Telegram Channel