Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Вчені сказали, скільки  мільярдів людей можуть загинути в сучасній ядерній війні з подальшим глобальним голодом

Повномасштабна війна між США і Росією знищить більше половини людства.

Explosion of nuclear bomb over city

Фото ілюстративне.

Вчені сказали, скільки мільярдів людей можуть загинути в сучасній ядерній війні з подальшим глобальним голодом

Згідно з дослідженням, повномасштабна війна між США і Росією знищить більше половини людства

П'ять мільярдів людей загинуть у сучасній ядерній війні з подальшим глобальним голодом, викликаним блокуючою сонячне світло сажею в атмосфері, що набагато перевищить втрати, викликані смертельними вибухами. Про це пише УНІАН.

Повномасштабна війна між США і Росією знищить більше половини людства, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Nature Food.

Згідно з заявою, що супроводжує дослідження, команда Університету Рутгерса прийшла до такої кількості загиблих, оцінивши, наскільки постраждають світові врожаї сільськогосподарських культур, оскільки дрейфуючі Хмари блокують сонячне світло, що живить рослини, якими харчуються люди. По-перше, дослідники оцінили кількість попелу, який буде викинутий ядерними війнами різного масштабу, коли згорять великі міста в Індії, Пакистані, США або Росії. Потім вони завантажили це в інструмент прогнозування клімату, який фінансується урядом США, щоб відстежувати, як цей попіл буде рухатися по всьому світу, а також де і наскільки сильно це вплине на виробництво продуктів харчування. 

У разі ядерної війни між США і Росією модель показала, що вітри планети будуть піднімати в небо хмари диму і твердих частинок над великими експортерами продовольства, такими як США, Китай, Німеччина і Великобританія.

У разі ядерної війни між США і Росією модель показала, що вітри планети будуть піднімати в небо хмари диму і твердих частинок над великими експортерами продовольства, такими як США, Китай, Німеччина і Великобританія.

Падіння врожайності в цих країнах викличе каскад наростаючих наслідків, які залучать до кризи весь інший світ. З падінням врожаю падає і експорт продовольства, що призведе до поширення голоду по Африці і Близькому Сходу, виживання яких залежить від імпорту продовольства. 

За цим сценарієм три чверті людей на Землі будуть голодувати протягом двох років після припинення падіння ракет - і це буде тільки початок. 

Через три-чотири роки після обміну ядерними ударами глобальні врожаї сільськогосподарських культур, тварин і риби впали б на 90 відсотків, що призвело б до подальшого поширення голоду, руйнувань і краху, а також до запуску інших циклів зворотного зв'язку.

За словами співавтора Лілі Ся з Rutgers, багато деталей того, в якій мірі при такому обміні постраждають врожаї, залишаються неясними. 

«Наприклад, озоновий шар буде зруйнований в результаті нагрівання стратосфери, що призведе до посилення ультрафіолетового випромінювання на поверхні, і нам необхідно зрозуміти, як це вплине на запаси продовольства», — додав Ся.

Така війна повинна була б досягти масштабів повномасштабного обміну між наддержавами, щоб поширити голод далеко за межі зони вибуху. 

Навіть під час найбільш обмеженої ядерної війни, яку досліджувала команда — локальний обмін ядерними ударами між Індією та Пакистаном — глобальне виробництво продуктів харчування впало б на 7 відсотків через сажу і попелу від вибухів, що потрапляють в атмосферу. 

Це число набагато менше, ніж кількість неврожаю, отримане моделлю для тематичного дослідження США і Росії. Але це також більше, ніж будь-яке порушення світових запасів продовольства з тих пір, як Продовольча і сільськогосподарська організація ООН почала відстежувати їх.

Таке руйнування вдарить по світу, який вже стоїть перед перспективою падіння врожайності через зміни клімату. 

Читайте також: «Порошенко: у нас немає іншого завдання, ніж перемога».

 

Telegram Channel