Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Кому і на скільки до кінця року ще раз збільшать пенсії

З 1 грудня передбачено індексацію соціальних виплат.

Фото ілюстративне.

Кому і на скільки до кінця року ще раз збільшать пенсії

Українським пенсіонерам до кінця 2022 року ще раз збільшать розмір виплат. Це буде зроблено через підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Про це повіломляє Today.

Пенсія зросте 1 грудня, коли прожитковий мінімум для українців, які втратили працездатність, становитиме 2093 грн. Це і є розмір мінімальної пенсійної виплати. При цьому максимальна дорівнює десяти таким сумам – 20 930 грн.Як відомо, до прожиткового мінімуму прив'язаний розмір пенсійних надбавок для певних категорій населення:

=пенсії за особливі заслуги перед Батьківщиною;

=доплата за наднормативний стаж (стосується непрацюючих пенсіонерів);

=підвищення ветеранам війни та членам їхніх сімей, які стали жертвами нацистських переслідувань;

=мінімальні пенсійні виплати особам, які отримали інвалідність внаслідок війни та аварії на ЧАЕС, учасникам бойових дій,

=мінімальні пенсійні виплати шахтарям;

=державна адресна допомога з догляду особам з інвалідністю через війну та надбавку на утриманців «військовим» пенсіонерам.Мінімальна пенсійна виплата для непрацюючих пенсіонерів складатиме 2500 грн. Йдеться про осіб віком 60-70 років, які мають достатній страховий стаж (35 років для чоловіків та 30 років для жінок). Якщо стажу не вистачає, мінімальну пенсію з грудня встановлюватимуть пропорційно при врахуванні суми 2500 грн.

З 1 грудня передбачено індексацію соціальних виплат:

=прожитковий мінімум – 2589 грн;

=виплати на дітей до 6-річного віку – 2272 грн;

=виплати на дітей до 18-річного віку – 2833 грн;

=виплати зі втрати працездатності – 2093 грн;

=виплати працездатним особам – 2684 грн.

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович повідомила, що у 2023 році пенсійні виплати зростуть лише один раз. Вона уточнила, що підвищення сум буде не таким, як у минулі роки, а значно нижчим.

«У 2023 році в Україні буде проведено одну індексацію пенсійних виплат у березні з підвищенням соціальних стандартів на 5,4% замість традиційних 14% внаслідок того, що соціальні виплати — це друга за пріоритетністю стаття видатків держави, оскільки перша — армія та Міноборони», – пояснила чиновниця.

Читайте також: «Що робити, якщо ворог атакує дронами: інструкція».

Реклама Google
П

 

Telegram Channel