Курси НБУ $ 41.32 € 47.88
Їжа в супермаркетах України стає небезпечною через відключення струму

Будьте обережні!

Фото obozrevatel.com.

Їжа в супермаркетах України стає небезпечною через відключення струму

Як тепер скуповуватись і що варто знати

Відключення електроенергії вплинуло на роботу продуктових мереж. В Україні лише частина супермаркетів забезпечена генераторами, внаслідок чого після відключень електроенергії перестають працювати холодильні камери та морозилки у торгових залах та складах. Така ситуація може бути небезпечною для покупців: охолоджене м'ясо, готова продукція, молочка може зіпсуватись за вісім годин відсутності електроенергії протягом дня, передає OBOZREVATEL.

Промисловий генератор для супермаркету може коштувати сотні тисяч гривень. Далеко не кожна велика мережа може дозволити собі закупити потрібну кількість обладнання. Ба більше, нині жодна з великих мереж не забезпечена генераторами на 100%.

«Зараз справа навіть не в грошах, це великі суми, але не критичні. Деякі супермаркети можна забезпечити тільки мобільними генераторами, ось замовили, тепер чекати кілька місяців доставки. Зараз за промислові генератори велика конкуренція», – розповідає співробітник мережі супермаркетів «Фора».

Я б зараз не ризикнула купувати охолоджену рибу чи м'ясо в супермаркетах і магазинах, де немає генераторів.

Абсолютно всі мережі розробили рекомендації, що робити під час відключення, коли немає генераторів. Але річ у тому, що ці рекомендації виконують далеко не всі. «За правилами всі відкриті холодильники потрібно закривати спеціальними фіранками, всі холодильники мають бути щільно закриті, технологічні процеси власного виробництва мають бути зупинені, частина продукції утилізована. Але це повально не виконується», – розповідають у супермаркеті.

Але якщо у великих мережах є контроль, то в невеликих магазинах «біля будинку», де може перебувати лише один продавець, ситуація ще гірша. Часто торгівлю не зупиняють: продавець повинен увімкнути прожектори по всьому магазину, при цьому паралельно стежити за касою, торговельною залою. Часу на те, щоби простежити за продуктами, немає.

«У мене холодильник і з електроенергією погано тримає температуру, майстра постійно викликаю. Коли відключення, він за дві години вже з кімнатною температурою. Не вірте, якщо вам кажуть, що якісь шторки вам забезпечать температуру в незакритих холодильниках», – розповідає власниця продуктового магазину в Дніпропетровській області Ірина.

Щоб дізнатися, чи дотримується супермаркет усіх правил, потрібно перевірити:

  • чи закривають фіранками співробітники супермаркетів усі відкриті холодильники після відключення;
  • чи несуть у холодильні камери продукти, які швидко псуються;
  • чи прибирають усі продукти з відкритих холодильників у рефрижиратори в разі тривалих відключень.

«Я б зараз не ризикнула купувати охолоджену рибу чи м'ясо в супермаркетах і магазинах, де немає генераторів. Холодильники повинні безперервно працювати. Чи варто сподіватися, що хтось біжить і закриває всі холодильники якимись шторами? Гадаю, ні. Купую м'ясо тільки там, де є генератор, навіть у своїй мережі», – розповідає співробітник мережі супермаркетів.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут

Реклама Google

Telegram Channel