Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Зеленський підписав закон про посилення відповідальності військовослужбовців

Про закон, підписаний главою держави, військові кажуть, що командування отримує безпрецедентні важелі шантажу та карання.

Фото Суспільного.

Зеленський підписав закон про посилення відповідальності військовослужбовців

Закон посилює відповідальність військових за невиконання наказів. Однак документ має чимало критиків серед самих військових

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт щодо посилення відповідальності для військових за вживання наркотиків та алкоголю. Також документ посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва.

Про це йдеться у картці до проєкту закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці. 13 грудня Верховна рада ухвалила документ в цілому, інформує Суспільне.

Він, зокрема, посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва. Зокрема, закон забороняє пом'якшувати покарання чи давати умовні строки для військових, засуджених за окремі види злочинів: непокора, невиконання наказу, погрози чи насильство щодо начальника, самовільне залишення військової частини, дезертирство, самовільне залишення поля бою.

Він, зокрема, посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва.

Утім, закон розкритикувала низка військових.

«Я, молодший сержант ЗСУ, вимагаю у президента України вето на закон #8271. Закон порушує конституційну норму про рівність всіх громадян перед обличчям правосуддя. Закон забирає у військового право на пом‘якшувальні обставини, закон забирає у військового право на індивідуальність покарання, закон фактично забирає у військового право на захист», — пише у Facebook блогер Юрій Гудименко, який наразі служить у ЗСУ.

«Командування отримує безпрецедентні важелі шантажу та карання військових тюрмою практично за будь-яку критику їхніх рішень, навіть якщо рішення некомпетентні та спираються на невдалий бойовий менеджмент (а таке трапляється нерідко). За непокору - від 3 до 10 років, невиконання наказу - від 3 до 7 років, погроза або насильство щодо начальника - від 5 до 10 років, самовільне залишення частини або місця служби - від 5 до 10 років, дезертирство - від 5 до 12 років тюрми, самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю - від 5 до 10 років тюрми», — зазначила парамедик Ярина Чорногуз, яка служить у 140 окремому розвідбатальйоні морської піхоти.

Читайте також: «На Волині прокуратура оскаржує вирок керівнику підприємства, який намагався незаконно збути понад 115 кг бурштину (Фото)»

Реклама Google

Telegram Channel