Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Німецький Ноймюнстер допомагатиме українському Нововолинську

Спілкування відбулося у діловій доброзичливій атмосфері.

Фото Ігоря ЛІСОВОГО.

Німецький Ноймюнстер допомагатиме українському Нововолинську

Нововолинський міський голова Борис Карпус на спільній з мером німецького міста Ноймюнстер (земля Шлезвіг-Гольштейн) паном Тобіасом Бергманом пресконференції високо оцінив рівень відносин, які встановилися між містами з початку повномасштабної війни

Цьому партнерству лише 10 місяців, але вже через тиждень воно переросте у підписання відповідної угоди, яка передбачає реалізацію серйозної державної програми Німеччини.

Насамперед європейські друзі поцікавилися, як Нововолинськ і його мешканці почуваються у час війни. Борис Карпус у відповіді зазначив, що життя на 70 відсотків змінилося, хоча, на щастя, в нас немає руйнувань: «Війну ми бачимо і відчуваємо щодня. Важко передати словами смуток і біль, коли зустрічаємо і хоронимо загиблих Героїв. Розвинений волонтерський рух – на фронт відправляємо автомобілі, квадракоптери, засоби зв’язку, одяг, продукти харчування. У дошкільних, позашкільних і навчальних закладах зоблаштовані укриття. Нововолинськ прийняв понад 6 тисяч українців, які залишилися без даху над головою, з них більше 2 тисяч – діти. До вимог воєнного часу трансформовано житлово- комунальну сферу міста».

Внаслідок обстрілів рашистами енергетичної інфраструктури шахтарське місто живе за графіками подачі електроенергії, закуповує дизельні генератори.

Постають питання масштабного характеру – будівництво житла для переселенців.

У Ноймюнстрері зібрано для нововолинців 4100 євро, які незабаром надішлють.

Борис Карпус висловив закордонним колегам подяку за системну матеріальну підтримку, за щире, непідробне переживання за нас та нашу державу.

Нововолинці прозвітували: кошти, які надійшли від німецьких партнерів, витрачені на ремонт будиночків для переселенців у таборі «Прикордонник», купівлю генератора для підприємства «НВводоканал», спеціалізований транспортний засіб працює на вулицях міста.

Відпочинок у Ноймюнстері минулоріч влітку 200 юних нововолинців став чудовим містком для встановлення ще тісніших дружніх відносин.

Бергман зазначив, що в Ноймюнстері мешкає 500 біженців з України і сьогодні він відвідав дитячий садок, де виховуються їхні діти: сказав, вони перебувають у повній безпеці, під опікою українських вихователів.

Пан Тобіас додав, що у Ноймюнстрері зібрано для нововолинців 4100 євро, які незабаром надішлють. Він також повідомив, що в їхньому місті схвалені пропозиції щодо пунктів угоди про партнерство з Нововолинському. Тепер на черзі – їх розгляд в уряді Німеччини, після чого можна очікувати на отримання фінансування в сумі 100 тисяч євро через урядові програми. А це, як підкреслив пан Тобіас, придбані генератори, інше обладнання, спецтехніка. Обидва мери планують здійснити підписання угоди 14-15 лютого нинішнього року.

Коли журналістка «Волині» запитала, чи цікавляться мешканці міста війною в Україні, Тобіас Бергман сказав:

- Ми щоденно слухаємо новини з України, дивимося телесюжети. Все знаємо, ми – разом з вами! І хочемо якнайшвидше бачити вас у європейській спільноті.

Читайте також: Після Перемоги Малюк із Волині приготує святковий обід.

Реклама Google

Telegram Channel