Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Волинян закликають перевірити вирощену продукцію на радіонукліди: як це зробити

Фото Маневицької селищної ради.

Волинян закликають перевірити вирощену продукцію на радіонукліди: як це зробити

Вміст радіонуклідів у продуктах харчування, продовольчій сировині та питній воді не може перевищувати допустимі рівні, затверджені нормативними документами

На сьогодні попит продукції, що вирощується у особистих сільських господарствах зростає. Раціон населення, що проживає на території населених пунктів Маневицької громади, здебільшого складається із продуктів харчування, вирощених в особистих підсобних господарствах. Тому виникає необхідність проводити заходи щодо контролю за виробництвом та споживанням продукції приватних господарств, що розміщені на забрудненій території. Про це повідомляє Маневицька громада.

На території 36 населених пунктів Маневицької громади перевірку радіологічного контролю за сільськогосподарською та лісовою продукцією здійснюють два радіолога приладами РУГ-91 та СЕГ-001«АКП-С»-40.

Всі охочі жителі громади мають змогу перевірити вирощену власноруч продукцію на наявність радіонуклідів цезію-137. Як правило це проби молока (сироватки), овочів, коренеплодів, картоплі, сіна, зеленої маси, свіжих та сухих (по сезону) грибів і ягід, фруктів, зерна. Для проведення аналізу: свіжі продукти приймаються вагою 1 кг; сухі, рідкі та сипучі в об’ємі 1 літр.

Усі хто хоче перевірити безпечність та якість продукції обов’язково до кожної проби, зазначає прізвище ім’я по батькові, адресу, номер телефону (за бажанням для отримання результатів аналізів).

Для проведення дослідження продукції на вміст радіонуклідів, мешканці селищної ради можуть звернутися самостійно до фахівців радіологів Маневицької селищної ради за адресою: смт Маневичі, вул. Незалежності, 30 або до старост населених пунктів.

Читайте також: Євро стрімко здешевшало: курс валют на 18 травня.

Реклама Google

Telegram Channel