Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
Музею волинської ікони подарували унікальний образ

Фрагмент ікони на мушлі.

Фото з фейсбук-сторінки Музею Волинської ікони.

Музею волинської ікони подарували унікальний образ

Його фонди поповнилися перламутровою іконою-мушлею ХІХ століття

«Нещодавно фонди Волинського краєзнавчого музею поповнилися цікавими експонатами. Олег Гаврилюк передав до музею книги, документи, предмети з колекції свого батька Володимира Йосиповича Гаврилюка. Серед пам’яток привертає увагу перламутрова ікона – мушля ХІХ ст».

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Музею Волинської ікони.

«З давніх часів перламутр привертав до себе увагу людини своєю дивовижною красою, різноманітністю кольорів і відтінків. Для християн мушля вважалася символом Марії, яка виносила, подібно до дорогоцінної перлини, у своїй утробі Христа.

Мушля – уособлення водної стихії сприймалася також як символ Хрещення. Дрібні та великі мушлі стали застосовувати у виготовленні сувенірної продукції для паломників, як нагадування про відвідини святих місць. У Палестину ремесло різьблення по перламутру було принесено у XIV ст. з Дамаску. Найбільшими центрами як паломництва, так і сувенірного ремесла, були відомі міста Палестини – Єрусалим та Вифлеєм. Особливого розвитку виготовлення перламутрових реліквій досягло у XIX ст., що було обумовлено зростаючим попитом на сувенірну продукцію серед численних паломників. Саме з цього часу походить більшість предметів з перламутру, які зберігаються у музейних збірках.

Фото з фейсбук-сторінки Музею Волинської ікони.
Збереглися два клейма з композиціями «Воскресіння» та «Архангел Гавриїл» зі сцени «Благовіщення». Фото з фейсбук-сторінки Музею Волинської ікони.

 Фрагмент підвісної ікони круглої опуклої форми з фігурним виступом вгорі, у якому зроблений отвір для шнура. З чотирьох різьблених круглих клейм, які були розташовані на іконі, збереглися два з композиціями «Воскресіння» та «Архангел Гавриїл» зі сцени «Благовіщення». У верхньому клеймі Христос зображений в русі на повалених вратах пекла. Архангел Гавриїл зображений з пальмовою гілкою у лівій руці. Очевидно, Богородиця була зображена навпроти у клеймі, яке втрачене. Тло між клеймами орнаментоване різьбленими паралельними лініям. По контуру ікона обведена подвійною опуклою лінією. Зворотній бік – гладкий, вгорі продряпаний напис «Образ». Права і нижня частина ікони відламана, залишилися незначні фрагменти зображення на двох втрачених клеймах».

Читайте також на volyn.com.ua:

= «На день народження Горохова його міський голова перед усією громадою зіграв на саксофоні (Фоторепортаж, відео)»;

= «На Волині зі старої ікони постав образ Юрія Змієборця»;

= «У волинській бібліотеці поставили вішаки з одягом і частують крафтовими солодощами».

Реклама Google

Telegram Channel