Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Розмовляймо солов’їно: 14 колоритних слів, які прикрасять вашу мову

Все буде Україна!

Фото: sts.sumy.ua.

Розмовляймо солов’їно: 14 колоритних слів, які прикрасять вашу мову

Спосіб спілкування може бути більш різноманітним і красивим, якщо додавати до словникового запасу нові терміни

Дедалі більше українців забувають російську і починають розмовляти нашою державною мовою. У зв'язку з цим «Дивогляд» ділиться підбіркою цікавих українських слів, які варто додати до свого словникового запасу.

ПАНЕ/ПАНІ

Якщо ви не знаєте, як правильно звернутися до незнайомої людини, не варто казати «чоловіче», «жіночко», «бабцю», «дівчино». У цих випадках вживайте «пане» або пані». Це буде проявом інтелігентності та поваги до людини, до якої звертаєтеся.

КОХАТИ

В українській мові не вважається порушенням правил використання слова «люблю», але більш милозвучним є слово «кохаю». Ще Тарас Шевченко у своїй творчості закликав нас кохатися: «Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями».

ЛЕБІДКА

Це ніжне і поетичне слово використовуйте при зверненні до своєї рідної людини – мами, бабусі, дитини тощо.

МИТЕЦЬ

«Митець» – це дійсно унікальне слово, яке майже неможливо перекласти на інші мови. Його використовують, коли хочуть вказати на людину, яка займається будь-яким видом творчості і є майстром у своїй справі. Якщо йдеться про жінку, то можна використати фемінітив «мисткиня».

БАЙДИКУВАТИ

Усім потрібен відпочинок і трохи часу на те, щоб не займатися нічим, тобто – побайдикувати. Етимологію цього слова встановлено не було, але цілком імовірно, що воно споконвіку є українським.

МЕТИКУВАТИЙ

Якщо ви зустріли розумну і кмітливу людину, яка любить шукати відповіді на важкі запитання або розв'язувати складні завдання, то можете назвати її «метикуватою». Також цей термін можна використовувати відносно задачі, над якою треба важко подумати.

МЛОСНИЙ

Мало хто чув таке слово у повсякденній мові. «Млосний» можна використовувати щодо будь-чого, що п'янить або дурманить свідомість.

«Доволі млосного зітхання! На повні груди, без вагань Вдихай ненависть і кохання», – писав Максим Рильський.

СЛУШНИЙ

Це слово може бути синонімом до терміну «відповідний». Його також використовують на підтвердження чиєїсь правоти або похвали за цікаву ідею.

ПРОЙДИСВІТ

Якщо ви знаєте людину, яка має сумнівну репутацію або здатна на жахливі та бридкі вчинки, назло всім – сміливо називайте її «пройдисвітом».

ПРИМАРНИЙ

Це слово у різних ситуаціях має відмінні значення: «вигаданий», «нетривалий», «несправжній» або «химерний». Використовуйте його, якщо хочете продемонструвати багату українську мову і відрізнятися від інших способом спілкування.

ОБОПІЛЬНИЙ

«Обопільний» – це те саме, що «взаємний». Наприклад, обопільні почуття.

ЛЕГІТ

Так називають легкий, теплий і приємний вітерець, який добре відчувати на шкірі.

АБИЩИЦЯ

Якщо ви маєте предмет, який не приносить жодної користі або цінності – називайте його «абищицею».

МАНІВЦЕМ

«Ходити манівцем» означає рухатися обхідними шляхами. Також фразеологізм «говорити манівцями» можна використовувати у значенні «натякати».

Читайте також: Митрополит Епіфаній молитиметься на Козацьких могилах під Берестечком.

Реклама Google

Telegram Channel