Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Волинянка-учасниця бойових дій поскаржилася, що платила за безплатні ліки. В НСЗУ її підтримали

Жінка підійняла важливу проблему.

Фото: kovel.media.

Волинянка-учасниця бойових дій поскаржилася, що платила за безплатні ліки. В НСЗУ її підтримали

Про свої права жінка дізналася, коли зателефонувала на «гарячу» лінію Національної служби здоров’я України

Учасниця бойових дій, військова Анастасія звернулася ЗМІ зі скаргою на медиків. Зокрема, вона повідомила «Ковель media» про обурливі дії представників Ковельського МТМО, яке порушило її права. Військова потрапила до стаціонару лікарні і вимушена була купити дорогі ліки, які є безкоштовними.

У Національній службі здоров’я України пояснили: якщо в медичному закладі відсутні ліки, то медики ні в якому разі не мають пропонувати їй придбати їх за власний рахунок. Лікарські засоби, медична допомога – все має надаватися безоплатно. Якщо відсутні ліки – питання не стоїть до пацієнта, щоб він придбав їх за власний рахунок. Медики мають знайти аналоги і забезпечити хворого.

Ковельчанка розповіла, що в стаціонарі лікар сказав, щоб вона сама купила медикаменти, бо в них таких немає.

– Ви поясніть, що ви нічого не маєте… Якщо заклад фінансується за програмою медичних гарантій і уклав договір, то питання не стоїть у придбанні лікарських засобів. Мають знайти альтернативу по цих лікарських засобах і вас забезпечити, згідно умов договору. Якщо виникають якісь питання щодо пропозицій щось придбати, за щось заплатити – відразу пояснюйте: це – неякісне надання медичних послуг. Некоректна поведінка лікарів – це компетенція Міністерства охорони здоров’я, телефон: 0 800 505 201. Якщо з вас вимагає гроші заклад, який уклав договір з Національною службою здоров’я України, то вони мають забезпечити аналогами, згідно умов договору. Неприйнятна пропозиція вимагання коштів за ліки, які відсутні, – роз’яснили в НСЗУ.

– Якщо з вас вимагає гроші заклад, який уклав договір з Національною службою здоров’я України, то вони мають забезпечити аналогами, згідно умов договору. Неприйнятна пропозиція вимагання коштів за ліки, які відсутні, – роз’яснили в НСЗУ.

– Вони – не вимагали, вони сказали – купити, – каже учасниця бойових дій

– Це і є вимагання коштів – у виді пропозицій, – пояснила співробітниця НСЗУ.

І лише після того як ковельчанка сказала, що підніме це питання через «гарячі» лінії, то відразу працівники лікарні повідомили, що ті ліки їй уже відмінили, і що призначили такі, які у них є.

– Виявляється, що кожен, незалежно від соціального статусу, має право на отримання безкоштовної медичної допомоги та лікування, – констатує жінка.

Читайте також: «На Волині різко зменшилася кількість хворих на коронавірус (Інфографіка)»

Реклама Google

Telegram Channel