Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Маю проблеми, треба 7 тисяч»: історії волинян, які потрапили на «гачок» інтернет-шахраїв

Якщо стало відомо про те, що ваш акаунт зламали, попередьте про це друзів та знайомих, аби уберегти їх від можливої втрати коштів.

Фото Суспільне.

«Маю проблеми, треба 7 тисяч»: історії волинян, які потрапили на «гачок» інтернет-шахраїв

Від початку року в поліції Волині зареєстрували 110 випадків шахрайства в соцмережах

 Сума збитків становить понад 400 тисяч гривень.

Волиняни розповіли Суспільному про свій досвід спілкування з шахраями.

Злам сторінки у соцмережах

У травні шахраї зламали акаунт лучанина Ігоря Бермана у соцмережах та розіслали повідомлення усім контактам із проханням позичити гроші. У повідомленні йшлося про те, що начебто в нього проблеми і йому терміново треба сім тисяч гривень.

«Буквально через кілька хвилин мій телефон почав розриватися від дзвінків телефонних, а також в інших соцмережах почали приходити повідомлення. З запитаннями: а що в тебе трапилось?», – розповідає чоловік.

Лучанин каже, що його друзі та знайомі відразу зрозуміли, що його сторінку зламали і він би в такій формі про допомогу не просив. Відтак, коштів шахраям ніхто не перераховував.

Розповідь жінки, яка переказала шахраям гроші

19 червня жителька Луцького району, отримавши повідомлення від сусідки з проханням про позику, переказала їй три тисячі гривень. Жінка каже: думала, що сусідці треба допомога: «Четверо дітей, випускників має в школі».

 

 «З доброї своєї душі я запитала: Яка сума? – Три тисячі. Вона тоді скинула номер картки. Ну я ніби з нею переписувалась. Через пів години вона пише: «Вибач, мені незручно, якщо можеш, то п’ять тисяч». І тоді я вже стала до неї дзвонити», – розповіла жінка.

Як вберегтися від шахрайства в соцмережах

Поліцейський Ігор Лівошук каже: після отримання подібних повідомлень треба перевіряти інформацію, яку отримуєте, та не переказувати гроші на невідомі рахунки.

Варто також подбати про надійний захист ваших облікових записів у соціальних мережах або у месенджерах. Рекомендуємо встановлювати складні паролі, – каже поліцейських. Також рекомендує не заходити до своїх акаунтів з чужих пристроїв та не переходити за невідомими посиланнями.

Якщо стало відомо про те, що ваш акаунт зламали, попередьте про це друзів та знайомих, аби уберегти їх від можливої втрати коштів,– каже поліцейський.

Реклама Google

Telegram Channel