Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Чи нашкодить Волині зменшення кількості лісгоспів і скорочення працівників?

Лісівники – жителі тих же громад, тому регіональне управління лісогосподарників завжди мало гарну співпрацю з громадами і реалізовують спільні важливі для всіх проєкти.

Фото: Волинська обласна рада.

Чи нашкодить Волині зменшення кількості лісгоспів і скорочення працівників?

Ці болючі питання обговорювались під час виїзного засідання представників ДП «Ліси України» та всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування

Участь у консультативній зустрічі взяв голова Волиньради Григорій Недопад, народні депутати від Волині Ірина Констанкевич, Вячеслав Рубльов та Валерій Стернійчук, а також лідери «лісових» громад області.

Про це інформує Волинська обласна рада.

Вже вдруге за час повномасштабної війни Поліський лісовий офіс (так тепер, після першого етапу реформування лісової галузі, називається Волинське регіональне управління лісомисливського господарства, до якого доєднали ще й рівненський лісогосподарський комплекс) як взірець для наслідування приймає загальнодержавні наради. Цього разу до галузевих фахівців доєдналися і представники всеукраїнські асоціацій органів місцевого самоврядування, адже йшлося про переваги і можливі виклики для місцевого самоврядування, пов’язані з реформою лісового господарства.

Голова Волиньради Григорій Недопад зауважив, що стрімке запровадження змін у лісовій галузі, а також те, що вони відбулися без публічного громадського та експертного обговорення, викликало занепокоєння в областях з високим рівнем заліснення.

. «Централізація управління лісами, укрупнення регіональних офісів, зменшення кількості лісгоспів, втрата ними господарюючої суб’єктності, можливе скорочення працівників, корпоратизація, - усе це викликає перестороги. На Волині, де майже половина території ліси, лісомисливські господарства є одним з найбільших роботодавців, в окремих громадах – основним джерелом наповнення бюджету, а значна частина населення у буквальному сенсі живе з лісу. Окрім того, галузь виконує вагому соціальну складову як от будівництво та утримання лісових доріг, що суттєво поліпшує сполучення між населеними пунктами, забезпечення паливними матеріалами вразливих категорій людей. Чи не зміниться для громад ситуація із запровадженням жорсткої державної централізації? Чи не буде монополізовано ринок деревини, і чи не постраждає від цього місцевий бізнес? Ці та інші питання будуть обговорені за участі всіх зацікавлених сторін включно із законодавцями», - обґрунтував мету спільної зустрічі очільник Волиньради.

Т.в.о. генерального директора ДП «Ліси України» Юрій Болоховець повідомив, що інтенсивність змін була зумовлена згубним впливом війни: багато лісових масивів знищено внаслідок бойових дій, логістичні ланцюги обірвані, попит на продукцію критично впав, значна частина переробних підприємств зупинена. «Це не просто об’єднання та укрупнення. Це інституційна зміна системи управління з пострадянської на сучасну європейську. Нам вдалося не лише централізувати управління, але й провести детінізацію, в рази збільшився рівень прибутку підприємства. За перший квартал 2023 року дохід ДП «Ліси України» становив 4,6 млрд грн, перевершивши довоєнний результат. З’явилися можливості для масштабних інвестицій у розвиток регіонів, підвищення протипожежної безпеки. Прозорий продаж деревини та пиломатеріалів на електронних майданчиках, диджиталізація, рекордне оновлення матеріально-технічної бази, нові технології висаджування, суттєве скорочення адміністративного апарату - нова модель управління виявилася значно більш життєстійкою, галузь вистояла та почала дуже швидко відновлюватися», - переконаний посадовець. Він запевнив, що у результаті завершення реформи у галузі виграють усі: і держава, і громади, і бізнес.

Керівник Поліського лісового офісу Олександр Кватирко зауважив, що лісівники – жителі тих же громад, тому регіональне управління лісогосподарників завжди мало гарну співпрацю з громадами і реалізовують спільні важливі для всіх проєкти. Він продемонстрував основні напрямки роботи на прикладі окремих господарств. Учасники нарад оглянули новостворену лісопожежну станцію. Серед комплексу завдань із пожежної безпеки – облаштування систем відеонагляду із трирівневим контролем. Загалом 125 телевізійних систем спостереження покривають лісові масиви на 100%. Вже 2 роки працює спеціалізована ІТ-розробка «Пожежник», яка допомагає автоматично виконувати основні завдання у випадку загорянь. У порівнянні з показниками першого півріччя 2022 року на Волині площа лісових пожеж зменшилася у 14 разів.

Олександр Кватирко також детально розповів про заготівлю лісу та реалізацію деревини. За І півріччя реалізовано понад 1млн м3 лісопродукції, з них: через аукціони поставлено 903 тис. м3 деревини, решта спрямовано на потреби ЗСУ та для населення. Також для потреб населення та бюджетних установ реалізували 125 тис. м3 дров’яної деревини. «Дефіциту дров у регіоні немає, як і ажіотажу з їх придбанням. Працює інтернет-портал «ДроваЄ», - констатував він. Окрім того, головний лісівник розповів, що загальна протяжність лісових доріг перевищила 4 тис. км. На Волині щороку їх будують близько 100 км.

А ще учасники всеукраїнської наради ознайомилися з роботою зон відпочинку. Таких рекреаційно-туристичних майданчиків загалом вже облаштовано близько 200. «Майже всі вони безкоштовні для відвідування. Експериментально запустили в роботу нові 4 комплекси, які зараз працюють на комерційній основі. Про потенціал говорять цифри – середній місячний дохід в межах 1 млн грн», - зазначив Олександр Кватирко. Він продемонстрував і пункт лісової еко-реабілітації, який включає 5 ставків, пасіку на 100 вуликів з апіабудиночками, дитячий майданчик, альтанки, місця для риболовлі, паркінг. Запевняє: такі місця можуть виконувати еко-реабілітацію для військових і є гарним підґрунтям для реалізації грантових проєктів.

Читайте також:

= «На Рожищенщині п’яний водій злетів у кювет»;

= «Волинянин нарубав у заповіднику дерев на понад 400 тисяч гривень»;

= «Жителя Миколаївщини на Волині судитимуть за шахрайства з ОЛХ».

Реклама Google

 

Telegram Channel