Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
На Волині освятили дзвіницю в пам’ять про героїв

Божественну літургію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Фото Волинська єпархія.

На Волині освятили дзвіницю в пам’ять про героїв

12 липня в Петро-Павлівському жіночому скиту Жидичинського монастиря, що в с. Липляни Ківерецького деканату (Луцький р-н), відбулися богослужіння з нагоди престольного празника

Божественну літургію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. З архієреєм співслужили декан монастирів єпархії і намісник Жидичинської обителі архімандрит Константин (Марченко) та інші ченці в священному сані, інформують у Волинській єпархії.

Особливістю церковного торжества у цей день стало те, що владика здійснив чин освячення Володимирської дзвіниці-меморіалу. За повідомлення о. Константина, її збудовано в пам’ять про полеглих захисників України – уродженців с. Липляни Володимира Дащука, Сергій Доценка та Миколи Пащука. Батьки Володимира Дащука придбали дзвони для скиту, монахи ж запропонували спорудити дзвіницю з меморіальною табличкою.

Після освяти духовенство звершило панахиду за упокоєння душ цих героїв, які віддали свої життя за Україну.

Владика Михаїл звернувся до присутніх з архіпастирським словом. Розповів про життя і служіння святих первоверховних апостолів Петра і Павла, а також порівняв подвиг українських воїнів із подвигом мучеників перших віків Христової Церкви. «Гинуть хлопці… Сумно, важко. В нас у соборі кожен день – похорон. І мені особисто важко кожен день відспівувати. Але не було б сонму мучеників, серед яких – ці ж святі апостоли Петро і Павло, не було б Христової Церкви – в інший спосіб християнство б не поширилося. Не було б мучеників – не було б Церкви. А не було б цих героїв – хто би нас отрезвляв, що є Україна, що є праця задля своєї держави і за свою сім’ю? На честь кого ми б називали вулиці? Адже ця війна також дала нам можливість побачити, хто нам друг, а хто ворог. Але щоби ці страждання не збільшувалися, нам потрібно проявляти більше любові до своєї землі, і своїх ближніх, і до своєї Церкви. Отож, вірмо в Бога, вірмо в наші Збройні сили, захищаймо нашу Батьківщину. І я дякую вам за те, що ви сьогодні сюди прийшли підтримати і цих ченців, і цих сестер, які створили тут осередок духовності. І нехай наша віра буде такою ж, як в апостола Петра, який є каменем віри, а працьовитість – як в апостола Павла, який переосмислив своє життя. І ми переосмислили нашу любов до України», – зауважив архієрей.

До присутніх також звернулися мати Володимира Дащука та дружина Миколи Пащука. А насамкінець керуючий єпархією благословив усім бажаючим спробувати себе у дзвонарському мистецтві, вдаривши у цей інструмент новоосвяченої дзвіниці.

До слова, сестри, які спасаються в Петро-Павлівському скиту, організували благодійний ярмарок, продаж солодощів на користь ЗСУ. «Це був дійсно благодатний день, святковий, ми помолилися і отримали велику духовну радість», – розповіла у коментарі інформаційній службі єпархії скитоначальниця ігуменя Євлалія (Стаднюк).

Цей скит, тобто чернече житло, віддалене від монастиря, у с. Липляни Ківерецького деканату засновано 2015 р. за почином братії жидичинської обителі. Він знаходиться за 3 км від Жидичина. Більше як 300 літ не було тут православного храму. А тепер є нова дерев'яна церква на честь апостолів Петра й Павла, яку освятив митрополит Михаїл у грудні 2015-го. Божий дім поставили за два місяці – перевезли з обласного центру. Нині тут облаштовано сквер, працює недільна школа.

Реклама Google

Telegram Channel