Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
У Рівному аналізували, чому в місті смердить

Передали дані місцевій владі.

Фото Суспільного.

У Рівному аналізували, чому в місті смердить

Зі слів санлікаря, після скарг лаборанти відбирали та досліджували повітря та обстежували ділянки

Неприємний запах, на який скаржаться рівняни, походить від кількох джерел. Про це 14 липня на брифінгу розповів головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов. Він також припустив, що швидкого вирішення цих проблем очікувати не варто, – повідомляє Суспільне.

Зі слів санлікаря, Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ не займається перевірками підприємств чи організацій, а лише дає оцінку ризиків.

«На жаль, однієї причини немає. Їх є декілька. Мешканці Північного і не лише —потерпають від викидів бардополів Шпанівського заводу харчових екстрактів. Ще більш нудотний запах дарує багатьом з них і ТОВ «Еко Євроальянс» з ароматами відходів забою. Очисні споруди водоканалу, за нашою оцінкою, додають досить незначний внесок і обмежуються переважно власною територією. Також відстежували і різні тваринницькі комплекси, відходи фермерських господарств Шпанова, за нашою оцінкою, проблем не створюють», — сказав головний санітарний лікар області.

Причин декілька. Мешканці Північного і не лише —потерпають від викидів бардополів Шпанівського заводу харчових екстрактів. Ще більш нудотний запах дає багатьом і ТОВ «Еко Євроальянс» з ароматами відходів забою.

З його слів, сміттєзвалище біля Рівного, яке вже відпрацювало свій ресурс, теж має запах, але він відмінний від того, на який скаржились нещодавно.

«Для жителів вулиці Захисників Маріуполя найактуальніше питання — організація водовідведення. Як головний санітарний лікар області вважаю, що міській громаді треба серйозно підійти до питання будівництва і обслуговування зливної каналізації, бо це загальноміська проблема», — додав Сафонов.

Зі слів санлікаря, є й інші джерела, які створюють громаді незручності й «робота з їх виявлення продовжується».

«Проблема, про яку ми говоримо, виникла не в останні роки і не обмежується одним винуватцем. На мою думку, швидкого вирішення не буде, потрібна системна робота по кожному із забруднювачів. Чи настане час, коли ми всі будемо дихати лише чистим повітрям… Як на мене, суть життя в тому, що по мірі вирішення одних проблем завжди виникають нові. Повністю ніколи не вдасться всі проблеми вирішити, це привід для спільної роботи», — зазначив спеціаліст.

Головний санлікар також подякував рівнянам, які надсилали інформацію щодо районів, у яких відчувається неприємний запах. З його слів, систематизувавши інформацію, зробили висновки, що у Рівному майже немає місця, куди б не доходив сморід. Інформацію щодо підприємств передали у військову адміністрацію та Держпродспоживслужбу, зазначив Сафонов.

Читайте також: Сморід зникне: у Ківерцях взялися за капітальну реконструкцію очисних споруд (Відео)

Реклама Google

Telegram Channel