Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Головнокомандувач ЗСУ: «путін застосує ядерну зброю? Дітям, які вмирають, байдуже»

«Ми будемо вбивати ворога на його території, але власною зброєю».

Фото із сайту washingtonpost.com.

Головнокомандувач ЗСУ: «путін застосує ядерну зброю? Дітям, які вмирають, байдуже»

Валерій Залужний наголосив, що Україна звільнить тимчасово окупований Крим одразу, коли на це з'являться ресурси

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що Україна буде використовувати зброю власного виробництва, щоб здійснювати удари по території росії.

Про це він заявив в інтерв’ю Washington Post.

Генерал Валерій Залужний давно поставив перед собою три питання: чи готовий я померти? Чи готовий я вбивати? Чи готовий я посилати людей на смерть і вбивство?

Тепер у війні з російськими військами, більшими та краще оснащеними, ніж ЗСУ, ставить собі нове запитання: як я можу зменшити кількість жертв? Кожен ранок він починає з того, що дізнається, скільки солдатів було вбито чи поранено, виконавши його наказ напередодні. Іноді він натрапляє на контакт у своєму мобільному телефоні, який мертвий. Він не хоче їх видаляти.

Залужний сказав, що відкладає горе на потім. Зараз траур відволік би його від важливої ​​роботи як людину, якій українці довіряють, щоб захистити їх, а західні партнери довіряють мільярди допомоги у сфері безпеки. Всі очікують, що він відтворить попередній успіх України на полі бою.

Але якби це вирішував лише Залужний, то так би він не воював. Він мав би перевагу в повітрі. Він би випустив у відповідь принаймні стільки снарядів, скільки росіяни по його військах. І мав би крилаті ракети, які могли б зрівнятися з московськими. Натомість сучасні винищувачі, такі як F-16, не очікуються на полі бою раніше наступного року. Постачання боєприпасів в Україні обмежене, росіяни часто стріляють втричі більше за день.

А західні союзники, посилаючись на побоювання ескалації війни з росією, висунули умову щодо ракет великої дальності та іншого обладнання, яке вони надали: вони не можуть бути використані для ударів по території Росії. Тож для частих ударів через кордон ЗСУ використовує зброю українського виробництва, чого Київ офіційно ніколи не визнає.

«Щоб врятувати свій народ, чому я повинен питати в когось дозволу, що робити на території ворога?» «Мені чомусь доводиться думати, що мені там нічого не дозволяють. Чому? Тому що путін застосує ядерну зброю? Дітям, які вмирають, байдуже. «Це наша проблема, і нам вирішувати, як вбити цього ворога. На його території можна і потрібно вбивати на війні. Якщо наші партнери бояться використовувати свою зброю, ми вбиватимемо своєю. Але лише стільки, скільки необхідно».

Проведення контрнаступу з метою повернення окупованої території, перемоги над Росією та мінімізації втрат України потребує ресурсів, яких, за словами Залужного, йому все ще бракує. Західні офіційні особи заявили, що Україні достатньо для досягнення успіху, але Залужний різко критикував своїх колег, які стверджували, що Києву не потрібні F-16. Їхні власні війська ніколи не воювали б так, як це робимо ми.

За роки до того, як Залужний міг почати формувати українську армію відповідно до свого бачення, кілька годин у тюремній камері спонукали його дізнатися більше про світовий порядок. Це був 2019 рік, і Залужний, як один із вищих командувачів України, який керував силами Києва проти російських маріонів на сході України, поїхав до Брюсселя на зустріч із колегами з НАТО. За його словами, щойно він вийшов з літака, його оточили правоохоронці. Націливши на нього зброю, йому наказали лягти обличчям до підлоги та надіти наручники. Залужний сказав, що зателефонував послу України при НАТО, який зрештою допоміг добитися його звільнення. Російська влада оголосила Залужного в розшук Інтерполу — регулярна практика щодо українських командирів.

Він був злий на себе за те, що не знав своїх законних прав у такій ситуації. «Тому я вирішив вивчати міжнародні відносини та міжнародне право». Той епізод надихнув його отримати ступінь магістра у грудні 2020 року. Він допомагає у нинішній роботі, яка вимагає не лише бути військовим стратегом, а й регулярно стикатися з геополітичними міркуваннями, такими як інтереси союзників боязнь перетинати російські червоні лінії, надаючи зброю, таку як ракети більшої дальності чи сучасні винищувачі.

Залужний, однак, не соромиться свого наміру повернути Крим, півострів, який росія незаконно анексувала в 2014 році, хоча деякі західні чиновники приватно хвилюються, якою буде відповідь путіна, якщо українські війська коли-небудь досягнуть цієї території. «Як тільки у мене будуть кошти, я щось зроблю. Мені наплювати — мене ніхто не зупинить», — сказав Залужний.

Образні західні наручники на його військові операції спонукали Залужного більше думати про майбутнє України — поза цим контрнаступом і цією війною — і про те, як зробити країну настільки сильною, щоб ніхто не наважився на неї знову напасти. Досягти цього означає виробляти зброю для захисту, а не покладатися на її забезпечення іншими.

Він поскаржився, що Україна залежить від інших країн щодо боєприпасів, оскільки партнери намагаються задовольнити попит. Чим більше Україна зможе стріляти, стримуючи російські сили, тим менше вона зазнає втрат, сказав Залужний. Але що станеться, якщо дорогоцінного ресурсу стане менше, чим довше триває війна? «Я запитую себе про це з березня минулого року — і не тільки себе; Я прошу це скрізь, де можу це запитати», – сказав Залужний.

Військові, як і раніше, вимагають суворого порядку та дисципліни, зазначив Залужний. Він може бути суворим і вимогливим, але «я не знущаюся над людьми, не пригнічую їх, не принижую». Відмова від радянської спадщини української армії далека від завершення. І ще більше змін прийде з новим поколінням.

Крім боротьби з внутрішнім ідеологічним ворогом він тепер стикається із зовнішнім ворогом, який хвалить саме ту спадщину, яку Залужний хоче викорінити. Але він усе ще поважає доктрину свого супротивника. Він охоче читав усе, що коли-небудь писав Герасимов, описуючи це як «дуже, дуже цікаве» і нарікаючи, що останнім часом той нічого не публікував. «Він ворог — ворог дуже розумний», — сказав Залужний. «Розумний і тому хитрий. Він ще сильний. Тому ви повинні поважати його як такого і шукати способи його вбити. Тому що це єдиний шлях до перемоги».

Але Залужний розраховує, що й після війни він буде зайнятий. Його концепція перемоги — це більше, ніж просто відновлення територіальної цілісності України. «Перемога буде тоді, коли у нас буде армія — може, навіть не мала, — яка гарантуватиме безпеку дітей, які зараз їздять у колясках, щоб вони росли, знаючи, що такого більше не повториться», — Залужний. сказав. «І це колосальний обсяг роботи. Треба починати зараз».

«Щоб врятувати своїх людей, чому я повинен питати у когось дозволу, що робити на ворожій території?».

«Щоб врятувати своїх людей, чому я повинен питати у когось дозволу, що робити на ворожій території?». Фото із сайту washingtonpost.com.

 «Щоб врятувати своїх людей, чому я повинен питати у когось дозволу, що робити на ворожій території? Чомусь я повинен думати, що мені нічого не дозволено там робити. Чому? Тому що (президент росії Володимир. – Ред.) путін ... застосує ядерну зброю? Дітям, які помирають, все одно...

Це наша проблема, і нам вирішувати, як вбити цього ворога. На війні можна і потрібно вбивати на його території. Якщо наші партнери бояться використовувати свою зброю, ми будемо вбивати зі своєї. Але тільки стільки, скільки буде необхідно».

Читайте також:

= «Жіночі камери» херсонської катівні: українок катували струмом, водою і криками близьких»;

= «Послухайте, як круто звучить: «Дасть наказ Залужний – будемо в москві!» (Відео)»;

= «Ступив на рідне подвір’я двома ногами: поранений боєць з Волині вчиться ходити з новим протезом».

Реклама Google

Telegram Channel