Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
«Українська правда» в статті про ремонти і війну згадала і 1,5 млн гривень на придбання квітів у Луцьку

Комунальники висаджують квіти у луцькому парку.

Фото suspilne.media.

«Українська правда» в статті про ремонти і війну згадала і 1,5 млн гривень на придбання квітів у Луцьку

Журналісти наводять конкретні приклади резонансних випадків виділення коштів місцевим самоврядуванням на сумнівні проєкти

«Українська правда» в статті про ремонти і війну згадала і 1,5 млн гривень на придбання квітів у Луцьку. Матеріал-розслідування називається «У країні війна, а влада робить ремонти. Чи можна витратити ці гроші на армію»

У статті, зокрема, йдеться: «Корупційні скандали, завищення цін під час закупівель і будівельні проєкти без економічного обґрунтування час від часу вигулькують у стрічці новин з-поміж зборів волонтерів на обладнання, автівки та дрони для солдатів на фронті. Не дивно, що такі історії породжують чимало запитань до влади і викликають обурення в частини громадян. Ситуацію побачили в партії влади і вже «попередили» місцеве самоврядування про потенційні наслідки. Цікаво, що напередодні ця ж партія підтримала виділення понад пів мільярда гривень на добудову Національного музею Голодомору. Ці видатки теж викликали чимало запитань в українців, які продовжують збирати кошти на найнеобхідніше військове обладнання».

 Журналісти наводять конкретні приклади резонансних випадків виділення коштів місцевим самоврядуванням на сумнівні проєкти: 

«Подібна ситуація спостерігається в інших районах Києва та інших містах країни. Наприклад, влада Житомира вирішила витратити 70 млн грн на реконструкцію стадіону, Львова – 1 млн грн на озеленення Личаківського району, Луцька – 1,5 млн грн на придбання квітів. Найбільш скандальні закупівлі вже стали «мемами» і розійшлися мережею. Наприклад, у Дніпровському районі Києва оголосили тендер на купівлю барабанів для укриттів на 890 тис грн. Після цього там хотіли направити 3,5 млн грн на високотехнологічні овочерізки та сковорідки».

Однак у статті йдеться й про таке: «Постанова уряду передбачає, що у випадку нестачі коштів на рахунках держави казначейство в першу чергу фінансує потреби оборони. Це означає, що таке фінансування відбувається не лише внутрішніми ресурсами держбюджету, а й коштами всіх державних установ та організацій, які тримають гроші на рахунках у казначействі.

Для невійськових видатків працює інша система. Оскільки всі внутрішні ресурси бюджету (і навіть більше) наразі йдуть передусім на потреби оборони, то решту видатків країна фінансує коштами партнерів.

Відповідно, навіть якщо держава відмовиться від невійськових видатків, таких як будівництво музею Голодомору за майже 574 млн грн, чого б вистачило для придбання понад 2,5 тис безпілотників Mavic 3T, то зекономлені кошти все одно не зможе використати для підтримки армії.

Відповідно, навіть якщо держава відмовиться від невійськових видатків, таких як будівництво музею Голодомору за майже 574 млн грн, чого б вистачило для придбання понад 2,5 тис безпілотників Mavic 3T, то зекономлені кошти все одно не зможе використати для підтримки армії.

Це ж стосується й цивільних закупівель за кошти держбюджету. Їх скасування не означатиме збільшення фінансового ресурсу для потреб оборони, адже джерелом таких закупівель є передусім кошти міжнародних партнерів.

У матеріалі Української правди є і висновок: 

Додаткові кошти, які надходять до місцевих громад через війну, лише підкреслили невміння їх очільників обирати пріоритети для витрачання бюджетних коштів.

За даними співрозмовників ЕП в бюджетному комітеті парламенту, 21% доходів місцевих бюджетів за 2022 рік (83,6 млрд грн) припав на ПДФО із зарплат військовослужбовців. За шість місяців 2023 року частка податків з грошового забезпечення військових у доходах місцевих громад сягнула 22,9% (50 млрд грн).

Додаткові кошти, які надходять до місцевих громад через війну, лише підкреслили невміння їх очільників обирати пріоритети для витрачання бюджетних коштів. Чи дослухаються місцеві керівники до попередження з трибуни Верховної Ради, невідомо. Зрештою, вони вже переводять його в площину «політичного тиску». Та чи вдасться місцевій владі проігнорувати попередження від своїх виборців?

За даними співрозмовників ЕП у Верховній Раді, депутати обговорюють ініціативи, які можуть забрати в місцевих бюджетів надлишкові доходи, що утворилися завдяки війні. Мова йде про те, аби переказувати податки з доходів військовослужбовців до держбюджету в повному обсязі.

Однак експерти відзначають, що таке рішення згорне реформу децентралізації. «Додатковий ПДФО від військових точно варто залишити деокупованим громадам, щоб вони могли впроваджувати проєкти з відновлення. Єдині правила для всіх навряд чи спрацюють», – наголошує Бетлій.

Проти такого потенційного рішення виступають і самі громади.

Читайте також: У Луцьку почали ремонтувати аварійні балкони

У Луцьку розпочали озеленювати відремонтований проспект Волі

Реклама Google

Telegram Channel