Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Луцьку відкрили регіональне представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини

Докладатимуть зусиль, аби і під час війни волиняни мали можливість добитися справедливості.

Фото з архіву Юлії Спас.

У Луцьку відкрили регіональне представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини

В обласному центрі Волині відбулася презентація регіонального представництва Уповноваженого Верховної ради України з прав людини (омбудсмана). Юристи домовилися про тісну взаємодію з правозахисниками та представниками громадськості, аби активно допомагати мешканцям Волині справлятися з викликами війни

Представництво омбудсмана України з прав людини у Волинській області – це новостворена структура. В областях таких є уже 13. Як пояснила представник Уповноваженого в нашому регіоні Юлія Спас, інституцію обмудсмана, посаду якого нині в державі обіймає Дмитро Лубінець, зараз роблять гнучкішою, наближеною до людей. Її удосконалюють, щоб реагувати на різке збільшення порушень прав і свобод українців у час війни та появу не знаних раніше проблем.

Інституцію обмудсмана, посаду якого нині в державі обіймає Дмитро Лубінець, зараз роблять гнучкішою, наближеною до людей.

 

 

«Ми допомагаємо різним категоріям людей, – пояснила Юлія Спас. – До прикладу, повертаємо дітей, вивезених за межі України; відстоюємо право на виплати переселенцям та військовослужбовцям; проводимо моніторинг місць проживання внутрішньо переміщених осіб.

Також допомагаємо журналістам відстояти право на доступ до публічної інформації. Надаємо допомогу кожному, чиї соціальні або економічні права порушені, і хто нам про це повідомив. Ми уповноважені складати протоколи про адміністративні правопорушення.

Загалом нас можна знайти за адресою у Луцьку: Київський майдан, 9, кабінет 106. Це приміщення Волинської обласної держадміністрації. Звертайтеся – ми допоможемо захистити ваші права».

Є також електронна адреса: [email protected]

Одночасно із ознайомленням з новою структурою відбулася координаційна зустріч. У ній взяли участь представники поліції, адвокати, науковці-правники, представники громадських організацій, які опікуються переселенцями. Спеціалісти різних галузей зауважували одне: війна спровокувала цілий пласт проблем правового й психологічного характеру, яких раніше в українців не було.

 

 

 

 Приміром, адвокатка Оксана Комарницька розповіла про страждання дітей, які із мамами виїхали за кордон і втратили безпосередній зв’язок з татами та своїми родинами. За статистикою Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, 7,9 мільйонів громадян перебувають на території інших держав. 4,8 мільйона – стали ВПО.

Юристи також говорили й про те, що нікуди не поділися (а часто навіть загострилися) й проблеми, які існували до війни, зокрема, йшлося про домашнє насилля та інші соціальні питання. Озвучували й статистику: найчастіше до омбудсмана звертаються переселенці, пенсіонери, члени сімей військовослужбовців, засуджені, особи з інвалідністю.

 

 

 

Читайте також: На Волині шофер відсудив тисячі гривень компенсації, бо влада не доглянула за дорогою

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel