Курси НБУ $ 39.67 € 43.08
30 серпня: яке сьогодні свято й що не можна робити

Саме свято Усікновення глави Івана Предтечі пов'язане зі страшними подіями.

Фото: Відкриті джерела.

30 серпня: яке сьогодні свято й що не можна робити

У звʼязку з переходом ПЦУ на новоюліанський календар вшанування Усікновення глави Іоана Хрестителя буде цього року звершене 30 серпня, в середу

Усікновення - постовий день, тому логічним є звершити його в постовий день, найближчий до новоюліанської дати (29 серпня). Безпосередньо 29 серпня за старим стилем буде звершене вшанування Нерукотворного Образу, тому сполучити два святкування - неможливо.

Про це у Facebook повідомив митрополит ПЦУ Євстратій Зоря.

Відповідне рішення в рамках імплементації календарної реформи було ухвалене Священним Синодом.

«Ухвалено на засіданні Священного Синоду 14 липня 2023 року

Рішення №25

Священного Синоду Української Православної Церкви

(Православної Церкви України)

«Про внесення змін до Церковного календаря Православної Церкви України»

За поданням синодальної Календарної комісії Священний Синод вирішив:

1. Внести до офіційного Церковного календаря Православної Церкви України зміни згідно до пропозицій синодальної Календарної комісії (за додатком).

2. У зв’язку з рішенням про впровадження з 1 вересня 2023 р. в Православній Церкві України новоюліанського календаря, яке має бути затверджене Помісним Собором, запропонувати громадам пам’ять Усікновення глави Іоана Хрестителя перенести з 11 вересня на 30 серпня 2023 р. – в постовий день, який є найближчим до дати за новоюліанським календарем (29 серпня).

ЕПІФАНІЙ, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Православної Церкви України»

Церква не відносить це торжество до числа дванадесятих свят. Однак це досить важлива дата, а тому 11 вересня строгий піст намагаються дотримуватися навіть ті, хто не вважає себе надто побожною людиною. Адже Іван Хреститель або Предтеча довгий час жив в пустелі, де харчувався лише медом та рослинністю.

Саме свято Усікновення глави Івана Предтечі пов'язане зі страшними подіями. Згідно з переказами менше 2000 років тому святому відрубали голову за наказом царя Ірода. Пасербиця правителя виконала танець, який так сподобався Іроду, що той пообіцяв їй виконати все, що вона попросить. Дівчина попросила голову Іоанна Хрестителя, адже була язичницею. В результаті Іоанна ув'язнили, а потім убили. Постраждав він через свою віруЦе не зовсім свято в класичному розумінні цього слова. Церква вважає, що Усікновення глави Іоанна Предтечі - «праздний» день, тобто такий, коли потрібно залишатися без діла. Віряни роблять це для вшанування святого, який передбачив народження Сина Божого.

Що не можна робити в свято Усікновення глави Івана Предтечі:

= ставити на стіл страви на блюді;

= вживати молочні та м'ясні продукти;

= заздрити, пліткувати чи сваритися;

= брати в руки та використовувати гострі предмети (ножі, ножиці тощо);

= вінчатися, хрестити дитину;

= танцювати чи веселитися.

Також Церква не дозволяє різати будь-які круглі предмети, які своєю формою нагадують голову. Наприклад, хліб. Цього дня потрібно згадувати про всі свої гріхи та молитися за їх спокутування. Моляться Івану Хрестителю 11 вересня і про здоров'я.

Читайте також: «Папа ляпнув, а тепер виправдовується».

Реклама Google

Telegram Channel