Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Види гумової ущільнювальної стрічки

Реклама

Фото: rz-market.com.

Види гумової ущільнювальної стрічки

Важливість гумової ущільнювальної стрічки в різних сферах

Гумова ущільнювальна стрічка відіграє важливу роль у забезпеченні герметичності та захисту від негативних впливів навколишнього середовища в різних сферах діяльності. У цій статті ми розглянемо різні типи гумової ущільнювальної стрічки та їх застосування в різних галузях. Шукаєте ущільнювач? Ознайомтеся з широким асортиментом на сайті rz-market.com/ та за посиланням: https://rz-market.com/promyshlennaya-furnitura/uplotnitel/

Типи гумової ущільнювальної стрічки за призначенням

Гумова ущільнювальна стрічка випускається з різних матеріалів, здебільшого має перетин у вигляді прямокутника або квадрата і виконує різноманітні завдання. Роздивимося основні типи гумової ущільнювальної стрічки.

  1. Мастильні стрічки. Ці види використовуються для заповнення прогалин і витоків в різних механізмах та обладнанні. Забезпечують герметичність і захист від пилу, вологи та інших зовнішніх факторів. Для цих виробів використовують тверду гуму з неопрену та нітрилу.

  2. Стрічки для ущільнення дверей та вікон. Встановлюються навколо рам дверей та вікон для ущільнення і запобігання проникненню повітря, вологи та шуму. Вони знижують втрати тепла і забезпечують комфорт у приміщенні. Поставляються на ринок у вигляді бухт. Інколи мають не тільки в перетині форму прямокутника, але і п-образні, г-образні, е-образні, d-образні та інше. Найчастіше це вироби зі спіненої гуми типу EPDM, TPE та подібних. Розміщують на ПВХ, дерев'яних, металевих вікнах та дверях.

  3. Самоклеючий ущільнювач для дверей з металу на виробництві. Це спеціальний тип гумової стрічки, який має клейовий шар на одній стороні. Він легко наноситься на раму дверей або інших поверхонь і добре прилягає, ущільнюючи прогалини та запобігаючи проникненню повітря та вологи. Для металевих шаф поширені самоклеючі стрічки з EPDM та PVC, що дозволяє виконувати вимоги з шумо- та теплоізоляції промислових корпусів. В умовах підвищених чи дуже низьких температур встановлюють вироби з силікону.

  4. Автомобільні ущільнювальні стрічки. У галузі автомобільного виробництва гумова стрічка використовується для герметизації кузовів, систем вентиляції, для захисту від пилу, антивібраційні, для обертання кабелів та інше.

  5. Стрічки для будівництва. Застосовуються для заповнення швів, великих просторів між стиками, між коробами та стіною, в перекриттях. Приклад – саморозширювальна самоклеюча стрічка типу ПСУЛ з пінополіуретану. В процесі експлуатації вона здатна розширитися до 20 разів, що дозволяє добре заповнити пустоти.

  6. Вироби для медичної, фармацевтичної та харчової промисловості. Виходячи з вимог галузей, найбільш поширені стрічки з силікону, нітрилу, неопрену.

 

 

Типи матеріалів для гумової стрічки

Для виготовлення гумових стрічок використовують наступні матеріали.

Натуральний каучук 

Це дорогий матеріал. Вироби з нього використовують у випадках, коли потрібні деталі, стійкі до стирання. Наприклад, в установках з переробки шламу, в дробеструміневих машинах, в обладнанні з переробки силосу та інше. Окремо виробляють стрічки з натурального каучуку харчової якості, де підвищені вимоги до використання в процесі виробництва харчової продукції екологічно чистих матеріалів. Вироби з натурального каучуку не стійкі до впливу масел, нафтовиробів, розчинювачів та кислот.

В інших галузях використовують сполуки на основі натурального каучуку або синтетичну гуму.

Силікон 

Штучна гума. Найбільш поширена у випадках екстремально низьких чи високих температур. Стійка до атмосферних впливів, в тому числі, до УФ випромінювання, хімічних сполук та грибків і плісняви. Це матеріал з чудовою міцністю на розрив, опором розриву, електроізоляційними властивостями. Застосовується в низьковольтному та високовольтному обладнанні, на панелях керування, в холодильниках та духових шафах.

Неопрен

Синтетична гума. Підходить для використання в умовах впливу жирів, олій, кислот, озону і навіть морської води. Призначення – для ущільнення, амортизації, антивібрації. Різновид для харчової промисловості білого кольору використовують у харчовій промисловості, виробництві напоїв та фармацевтичній промисловості. Білий колір дає змогу виявити бруд або сторонні предмети, він не має запаху, тож захищає продукти від забруднення та забезпечує стійкість до тваринних і рослинних жирів та олій. Твердий неопреновий каучук має високі термостійки властивості, тому його використовують в хлібопекарській промисловості, а також в інших духових шафах.

Нітрил

Синтетична гума. Стійкий до масел, мастил, кислот, бензину, нафти, вогнестійкий. Може мати стандартний діапазон робочих температур (-20 оС …+40 оС) або розширений діапазон (-70 оС…+110 оС). Завдяки присадкам має декілька різновидів. Залежно від цього має широку сферу застосування: від ременів поліграфічних машин і автомобільних ущільнювачів до харчової промисловості та упаковки фармпродукції.

EPDM 

Синтетичний каучук. Повна назва – етилен-пропілен-дієновий мономір. Дуже поширена сполука. Випускається багато розмірів спіненої стрічки, без клейового шару та самоклеючі. Знаходить використання буквально повсюди. Його поширення зумовлено тим, що він повітро- і водонепроникний, має гарну стійкість до сонячного світла, добре старіє, не стаючи крихким, зберігає еластичність в широкому діапазоні температур, захищає від шуму, хімічно стійкий, діелектрик. В побуті зустрінемо EPDM ущільнювачі на вікнах та дверях, на побутовій техніці. На виробництві – самоклеючі стрічки на металевих шафах та обладнанні. Інші сфери застосування – автомобілебудування, будівництво, аерокосмічна, харчова галузь.

Полівінілхлорид (ПВХ) 

Синтетична гума. Твердий матеріал, що сильно стискається. Стійкий до хімічних сполук, сонячного світла, ефективно герметизує від повітря, пилу, вологи. Має відмінні теплоізоляційні властивості. Залежно від присадок може мати швидке, середнє або повільне відновлення, бути м'яким або твердим. Ущільнювальна стрічка з ПВХ застосовується для дверей та вікон, для промислових металевих меблів, а також в будівництві, автомобілебудуванні, системах опалення та вентиляції, в електроніці, суднобудуванні.

Гипалон

Інша назва - хлорсульфований поліетилен. Це синтетична гума. Вироби з неї стійкі до УФ випромінювання, на розрив, до масел, мають добрі діелектричні якості. Вироби з твердої резини поширені в покрівельних роботах, в електроніці – в них обертають кабелі.

Вибір гумової стрічки

Після знайомства з типами матеріалів та їх специфічними властивостями становиться зрозуміло, наскільки важливо правильно зробити вибір даного продукту. Потрібно звернути увагу на характеристики, залежно від умов використання. Деякі вироби можуть бути більш стійкими до впливу сонця, вологи або низьких температур, а інші – пожежостійкі. Деякі будуть антивібраційними, інші більш шумозахисними. Крім того, при виборі гумової стрічки важливо враховувати її розміри. На ринку цей продукт представлений в великому асортименті щодо розмірів, тож підібрати потрібну товщину, ширину та довжину стрічки буде нескладно.

Таким чином, правильний вибір цього матеріалу забезпечує ефективну та комфортну роботу об'єкта, на якому він буде встановлено, та надійно захистить його від негативних зовнішніх факторів.

Реклама Google

Telegram Channel