Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
На Волині поляки встановлять пам’ятник на могилі загиблого Героя

Відкриття пам’ятника в Усичах заплановано на 7 жовтня.

Фото: facebook.com.

На Волині поляки встановлять пам’ятник на могилі загиблого Героя

В Усичах на Волині встановлять пам’ятник на могилі Богдана Щербика, який загинув рік тому на російсько-українській війні

«Ми відчуваємо, що разом робимо епохальну справу. Справу, яка сприятиме примиренню між нашими народами», – зазначили польські ініціатори цього монумента.

Про це повідомляє Monitor Wolynski.

Українець Богдан Щербик загинув 14 вересня 2022 р. За кілька місяців до цього, в один із найважчих для нього періодів на фронті, він надіслав своїй мамі СМС-повідомлення. У ньому попросив її поставити на його могилі поруч з українським прапором польський і розмістити напис: «Wszystko dobrze» (укр. «Усе добре»). Цими словами він неодноразово заспокоював своїх близьких.

Богдан Щербик народився 18 вересня 1995 р. у селі Усичі на Волині. Після закінчення місцевої школи навчався в Луцьку на електрика, а потім проходив строкову військову службу в українській армії.

Останнім часом працював у Польщі. Знаходив роботу в різних місцях, а у 2019 р. почав працювати в родинній ремонтно-будівельній фірмі сімейства Качорів у Жаненціні поблизу Варшави. Невдовзі він не тільки зарекомендував себе як добрий працівник, а й став для сім’ї поляків вірним другом.

Коли 24 лютого 2022 р. Росія напала на Україну, Богдан вирішив повернутися додому, щоб піти до війська. Зі спорядженням, яке йому купили польські друзі, він прибув в Усичі, а за кілька тижнів опинився на передовій у Донецькій області, на нулі. Через пів року він загинув у Мирнограді Покровського району Донецької області. Богдана Щербика поховали в рідних Усичах. На могилі солдата, згідно з його волею, встановили два прапори: український і польський.

Ця історія зворушила Даріуша Волосюка, польського волонтера, який підтримує 208-й окремий батальйон територіальної оборони з Фастова. Наприкінці лютого 2023 р., їдучи через Усичі в напрямку кордону, він помітив могилу, над якою поруч з українським майорів польський прапор.

Із запитанням, чому на цьому похованні встановлено польський прапор, він звернувся до редакції «Волинського монітора». Завдяки нам він незабаром зв’язався з Торчинською громадою та матір’ю Богдана Щербика Нелею Самчук. Дізнавшись про долю Богдана, він описав її в соцмережах, викликавши велике зацікавлення з боку користувачів, а незабаром і польських медіа. Численні коментарі свідчили про те, що позицію Богдана Щербика поляки сприймають як символ польсько-українського примирення.

Дослухаючись до думок коментаторів, Даріуш Волосюк виступив з ідеєю встановити пам’ятник на цвинтарі в Усичах. Йому вдалося зацікавити цим фундації «Polska Fundacja Narodowa» на чолі з Цезарієм Юркевичем та «Kresy w Potrzebie» на чолі з Агнєшкою Сковронською, завдяки яким монумент вдалося профінансувати.

«Підрядником обрали фірму «Granity Skwara». Вона відома, зокрема, тим, що виготовила саркофаг президентського подружжя Леха та Марії Качинських на Вавелі. Я представив їм історію Богдана. Співвласник фірми Маріуш Сквара сказав, що пам’ятник буде готовий до роковин його смерті і що фірма подбає про це власним коштом, поки ми знайдемо фінансування», – розповів Даріуш Волосюк.

Пам’ятник спроєктували згідно з побажаннями мами, найближчої родини та друзів. 14 вересня, в річницю загибелі Богдана, фірма представила їм готовий монумент.

Відкриття пам’ятника в Усичах заплановано на 7 жовтня.

«Ми всі, і поляки, і українці, відчуваємо, що разом робимо епохальну справу. Справу, яка сприятиме примиренню між нашими народами. Богдан, молодий український герой, приніс у жертву своє життя. Він загинув, захищаючи свою Батьківщину Україну, але так любив Польщу, що побажав спочивати також під її прапором. Богдан боровся за Україну, в яку вірив, яку любив і яку хотів бачити вільною. Ми, поляки, теж хочемо бачити Україну вільною, а жертву, складену Богданом, сприймаємо як символ початку нової сторінки дружніх відносин між нашими народами», – сказав Даріуш Волосюк. 

Читайте також: На Волині однокласники зініціювали встановлення пам'ятної дошки загиблому Герою.

Реклама Google

Telegram Channel