Курси НБУ $ 41.51 € 46.89
69-річний українець назбирав у лісі парасольок, лисичок і рижиків, приготував і... помер

Не впевнені, що це їстівні рижики, – не беріть!

Фото із сайту ukr.net.

69-річний українець назбирав у лісі парасольок, лисичок і рижиків, приготував і... помер

Трагедія сталася на Львівщині

У Самбірському районі, що на Львівщині, чоловік помер на другий день після споживання грибів.

Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ.

«Чоловік збирав гриби у лісопосадці поблизу села. 8-го жовтня споживав відварені зібрані парасольки, лисички, рижики. Вже наступного дня з’явилися перші симптоми отруєння: нудота, блювота, загальна слабкість, втрата свідомості. Надвечір потерпілого госпіталізували до реанімації Самбірської центральної лікарні», – зазначили медики.

На другу добу 69-річний помер помер від токсичної дії отруйних речовин, що містилися у грибах.

Крім потерпілого, гриби споживали ще двоє людей, з якими все гаразд.

Цьогоріч це вже друга смерть на Львівщині через споживання грибів.

Лікарі нагадують правила збирання та споживання грибів:

= Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

= Намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються у торговельній мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринків.

= Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Вдома ще раз ретельно перевірте їх: всі сумнівні треба викинути.

= Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.

= Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

= Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

= Не куштуйте сирі гриби.

= Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть їх щонайменше тричі, щоразу в свіжій підсоленій воді не менш як півгодини.

= Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Читайте також: «У багатьох селах на Волині вода з колодязів не відповідає нормам».

Реклама Google

Telegram Channel