Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
«НАТО досягнув дна, але тут знизу постукала Україна»: Кулеба розповів анекдот про військову допомогу

Дмитро Кулеба.

Фото Гордон.

«НАТО досягнув дна, але тут знизу постукала Україна»: Кулеба розповів анекдот про військову допомогу

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував ситуацію із запасами зброї у країнах НАТО, які надають військову допомогу Україні

Про це він говорив 16 жовтня в ефірі телемарафону.

Ведучий Вадим Карп'як нагадав зроблену на початку жовтня заяву голови військового комітету НАТО адмірала Роба Бауера про те, що в західних країн уже «видно дно» і запасах боєприпасів у зв'язку з допомогою Україні. Журналіст запитав, чи справді вже можна «пошкрябати дно» чи ще є щось для постачання.

«Знаєте, є анекдот, який має негативну конотацію, але в цій ситуації він має дуже позитивну конотацію. Перефразовуючи цього генерала – НАТО досягнув дна своїх запасів, але тут знизу постукала Україна і сказала: «Ні-ні. Це ще не дно, ще віддай ось це, ось це й ось це», – пожартував міністр.

Кулеба пояснив, що Україна ще торік розуміла, що склади західних країн не є невичерпними, і почала працювати над збільшенням виробництва зброї у країнах НАТО. У зв'язку із цим Україна ініціювала і провела цієї осені Форум оборонних індустрій.

«Там був започаткований Альянс оборонних компаній, які будуть спільно з Україною виробляти зброю. Наразі вже 59 компаній із 23 країн світу є учасниками цього альянсу. Це конкретні зобов'язання разом створювати необхідну зброю. Тому ми цей ризик про досягнення дна складів передбачали, ми з ним почали ще рік тому працювати, і цей ризик зараз мінімізований», – наголосив Кулеба.

Водночас він вважає, що на сьогодні в партнерів іще є запаси зброї, які можна використовувати на фронті в Україні.

«Мій досвід показує, що яким би не був порожнім склад, але в гарного генерала завжди є подвійне дно. Тобто під дном у нього ще лежить запас снарядів, і ми знаємо, як це дно відкривати для того, щоб ввезти в Україну необхідну зброю, щоб вона була на фронті», – зазначив міністр.

Він додав, що президент Володимир Зеленський щодня працює над питанням зброї для сил оборони.

«Ми не віримо, коли нам хтось каже... Знаєте, [буває, що] наш президент їздить і йому президент іншої країни каже: «У нас цього немає». А наш президент відповідає: «А за нашими даними, є, у такій кількості й лежить ось там. Тому все буде нормально, не слухайте генералів-скептиків», – підсумував Кулеба, пише «Гордон».

Реклама Google

Telegram Channel