Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Через скандальний кліп Жадана та Соловій ведеться розслідування, а храм «відмолювали від осквернення» (Відео)

«...Нічого не зміниться, нічого не мине: у тебе є два серця – віддай мені одне».

Фото slukh.media.

Через скандальний кліп Жадана та Соловій ведеться розслідування, а храм «відмолювали від осквернення» (Відео)

Виконавці відзняли відео на пісню «Серце» у церкві Андрія Первозванного на площі Соборній, 3а у Львові. Але після прем’єри люди масово почали казати, що таку роботу недоречно робити у храмі

Уже через три години після публікації відео на YouTube парафія святого Андрія Первозванного отців Василіян УГКЦ опублікувала звернення до авторів відеокліпу з проханням видалити його через пропаганду антихристиянських цінностей.

Парафія повідомила, що була наперед проінформована про суть кліпу, втім не знала, що у ньому будуть використані кадри з поцілунками одностатевих пар.

Однак творці кліпу – гурт «Жадан і собаки» – категорично відмовились це робити, наголосивши, що «композиція «Серце» – маніфест любові до світу, яка проростає з чесності та розуміння його недоліків і вад. Це відверта і зрозуміла історія кохання двох людей, за якою ховаються відданість і сміливість».

Після цього стало відомо, що Андріївська церква Української греко-католицької парафії у Львові отримає нове керівництво. Нинішнє буде звільнено через скандал зі зйомками в храмі кліпу письменника і музиканта Сергія Жадана та співачки Христини Соловій.

Про це повідомив в ефірі «Говорить Великий Львів» священнослужитель УГКЦ, доктор богослов`я та патристичних наук Юстин Бойко.

За його словами, це рішення насправді вже визрівало, тому «реформа буде». Отці Василіани розуміють, що мають винести урок із ситуації, втім хочуть зробити це розумно і виважено.

«Провина отців є явною у цій ситуації. Окрім морального принципу, вони порушили ще й принцип церковного права, який каже, що не можна церкву використовувати для інших цілей, окрім молитви і того, що служить слову Божому», – зазначив отець Юстин Бойко.

За його словами, священнослужитель храму розповів йому ще деякі подробиці.

«Чому сцена дівчат (які цілуються. – Ред.) вийшла поза церквою? Тому що прийшов священник і побачив, що Христина Соловій сиділа перед самим престолом обернена задом у відвертому одязі і це виглядало як на вавилонську розпусницю – і він вигнав їх із церкви, тому вони той кліп не дозняли...».

Більше того, отець Юстин Бойко сказав, що після цього фільмування Андріївську церкву довелося «відмолювали від осквернення».

Утім, пізніше Українська греко-католицька церква спростувала заяву львівського священника про звільнення керівництва церкви виданню Zaxid.net

«Допоки ведеться розслідування, не можуть вноситися якісь зміни в духовному керівництві храму чи в інших моментах. Будь-які виклики потребують рішень. Однак на цей момент не було рішення про нове керівництво. Отці, які служать у храмі, продовжують своє служіння без змін», – сказав керівник пресслужби Курії Львівської архиєпархії УГКЦ Михайло Квасюк.

За його словами, рішення відсторонювати чи звільняти духовенство в храмі святого Андрія – це рішення протоархимадрита Василіанського чину. «Коментарі отця Юстина – це особисті вислови і думки», – додав Михайло Квасюк.

Проте стало відомо, що після скандального випадку в храмі Андрія Первозванного Львівська архієпархія Української греко-католицької церкви заборонила зйомки кліпів у своїх храмах без дозволу архієпископів.

 

Тим часом виконавиця Христина Соловій образно заявила, що через цю роботу її стратять як відьму або єретичку: «Я одразу зняла з себе відповідальність і сказала, що ідея належала Сергієві. Тому що рано чи пізно я повернуся до Львова, на святу Галичину і не хочу бути спалена на публічному вогнищі».

Натомість Сергій Жадан запевняє, що в ідеї зйомки в церкві «немає нічого антиклерикального, ні провокативного» і «жодного святотатства» у цьому кліпі не закладено. «Церква там скоріше знову ж таки як певна така метафора. Метафора певної суспільної візії, суспільної опінії і якоїсь такої загалом громадської думки», – туманно пояснив співак.

А ви що скажете?

(Свої думки надсилайте на електjорнку: [email protected] або на поштову адресу: 43016, вул. Ковельська, 2, м. Луцьк, Волинської області).

«СЕРЦЕ»

Світ давно не змінюється, правда твоя.
Ти бачиш нині те, що бачу і я.
Я чую нині те, що ти шепотів.
Торкатися життя, немов жіночих животів.

Не треба, моє сонце, печалі й каяття.
І навіть як зупиниться моє серцебиття –
нічого не зміниться, нічого не мине:
у тебе є два серця – віддай мені одне.

А ось вам історія про двох диваків,
про ніжність і довіру, про безсилля кулаків,
про жорстокість юрби, про свободу і закон,
про те, що любов не знає жодних перепон.

Ця жінка, що не знала ні тривоги, ні вини.
Цілий світ працював, щоби зустрілися вони.
Невідомо хто шукав і невідомо кого.
Вона випила снодійне і побачила його.

Любий мій, за нами плачуть ліси,
а я їх голоси заплету до коси
і всі ті, хто за нами прийшов.
на цю апокаліпсу, на фаєр-шоу.

І хай вони далі полюють на нас.
Але небо складається з довгих терас.
і світло поміж пітьми.
І є серце б‘
єься, доки разом ми.

Читайте також: «Українська співачка вийшла на перше місце у європейських хіт-парадах (Пісня)».

Реклама Google

Telegram Channel