Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
240-річна церква і унікальна рукописна книга: чим здивує волинське село Смолява

Божий дім у Смоляві зведено 1783 року коштом поміщика Олександра Зелінського та частково парафіян.

Фото Волинська єпархія.

240-річна церква і унікальна рукописна книга: чим здивує волинське село Смолява

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл відвідав парафію Собору Архістратига Михаїла та інших небесних сил безплотних села Смолява Горохівського деканату (Луцький р-н)

За Божественною літургією з нагоди престольного свята і 240-ї річниці заснування храму з високопреосвященним молилися декан Берестечківського округу протоієрей Павло Кліцук, настоятель протоієрей Андрій Лотоцький та інше духовенство. Церковними відзнаками нагороджено постійних жертводавців та активних вірян, серед яких староста Юрій Василюк, його заступники Ростислав Василевський і Богдан Корнійчук, регент-псаломник Ніна Кіцик.

Божий дім у Смоляві зведено 1783 року замість попереднього з дерева коштом поміщика Олександра Зелінського та частково парафіян. У 1877 р. добудували дзвіницю, аби церква відповідала стилю. За твердженням науковців, у цьому селі в XVII ст. створено унікальну рукописну книгу – Тріодь цвітну. Нині вона зберігається у Рівенському краєзнавчому музеї, а до його фондів потрапила в 1977 році із села Теслугів Дубенського району. Храм належить до пам'яток архітектури місцевого значення, інформує Волинська єпархія.

Telegram Channel