Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Могло б виповнитися 76 років: сьогодні день народження Героя Небесної Сотні з Волині Олександра Бадери

Олександр Бадера.

Волинь-нова

Могло б виповнитися 76 років: сьогодні день народження Героя Небесної Сотні з Волині Олександра Бадери

Олександр Миколайович Бадера народився 1 січня 1948 року в місті Володимирі Волинської області

Про Героя згадує Національний музей Революції Гідності, передає «Еспресо.Захід».

«Співзвучність його прізвища з повідником визвольного руху тих часів Степаном Бандерою, день народження якого припадало на той самий день, була для пана Олександра приємним співпадінням. Попри те, що більшість свого життя Олександр Бадера прожив у радянські часи, коли справжня історія спотворювалася, а ті, хто намагався донести правду, переслідувались, він цікавився нею і знав її замовчувані сторінки. І тільки-но з’явилася можливість, включився у просвітницьку роботу: популяризував історію боротьби за державу часів Української революції, ОУН і УПА, був отаманом галицько-волинських козаків. Хоча за освітою був електрозварювальником та економістом. Перелік героїв через сьогоднішню війну постійно збільшується, важливо шанувати живих і пам’ятати загиблих. Олександр Бадера був серед тих, чия жертовність уможливила наш сьогоднішній потужний і успішний спротив окупанту. Небесна Сотня – перші герої цієї війни», - йдеться у повідомленні.

Біографія Олександра Бадери

Олександр Бадера народився 1 січня 1948 року на Волині. Після закінчення місцевої школи навчався у Володимир-Волинському професійно-технічному училищі й отримав професію електрозварювальника. У 1966 році переїхав до Києва та, здобувши вищу економічну освіту, залишився працювати в столиці. Тут одружився, разом із дружиною Світланою виховував чотирьох дітей – доньок Світлану, Аллу, Лілію та сина Олександра.

До Євромайдану Олександр Бадера разом із дружиною долучився у перші ж дні протестів. Світлана Бадера згадувала: «На Майдан ми не могли не ходити, адже жили поруч, але ходили порізно, а дітям навіть забороняли, бо ж небезпечно. Спочатку це було цікавістю, згодом стало невід’ємною частиною щоденних справ».

Олександр Бадера нерідко лишався чергувати на барикадах, особливо в нічний час, кілька разів допомагав доставляти дрова для обігріву, приносив пляшки для «коктейлів Молотова» й із дому виніс навіть радянські пляшки з-під кефіру та молока.

1 січня 2014 року Олександр Миколайович відзначив свій день народження. На Майдані у новорічні та різдвяні дні було відносне затишшя, але ситуація загострилася після ухвалення «диктаторських законів» 16 січня. 19 січня, на Водохреща, коли обурені цими законами протестувальники намагалися прорватися до урядового кварталу, на вулиці Михайла Грушевського Олександр Бадера разом із багатьма активістами потрапив під крижані струмені водометів і отримав отруєння нервово-паралітичним газом. Незважаючи на це, 22 січня, на День Соборності, чоловік знову був на вулиці Михайла Грушевського. Він ішов у колоні активістів, на яку напали спецпризначенці.

Олександр Бадера намагався захистити побратимів від побиття, але й самого його було сильно побито, чоловік навіть мав переломи пальців. Сталося це поблизу стадіону «Динамо». Додому чоловіка, за словами дружини, привезли учасники Автомайдану. До лікарень у ці дні звертатися було небезпечно, адже правоохоронці забирали поранених учасників протестів просто з лікарняних палат, тому лікувався Олександр Бадера самотужки вдома. Однак травми виявилися надто важкими. 28 січня 2014 року між 12:00 та 18:00 пан Олександр помер у власному помешканні.

Олександрові Бадері було 66 років.

Реклама Google

Telegram Channel