Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Професор Луцького вишу видав книгу про весільні обряди на Поліссі

За словами Віктора Давидюка, українська весільна обрядовість існує понад тисячу років.

Фото: lutsk.rayon.in.ua.

Професор Луцького вишу видав книгу про весільні обряди на Поліссі

У Луцьку у культурно-мистецькому центрі «Красне» відбулась презентація книги Віктора Давидюка та Лілії Ковальчук «Поетика західнополіського весілля»

На презентації обговорювали стародавні весільні обряди Полісся.

Про це пише Район. Луцьк.

Професор кафедри української літератури Волинського національного університету імені Лесі Українки Віктор Давидюк працює у виші з 1986 року. Він зізнався, що матеріал для цієї наукової праці почав збирати ще раніше.

У книзі зібрані весільні обряди та пісні, які професор збирав і записував зі своїми учнями, є переклад тих матеріалів стосовно весільної обрядовості, які свого часу зібрав польський етнограф та фольклорист Оскар Кольберг. За словами Віктора Давидюка, українська весільна обрядовість існує понад тисячу років, залишки деяких обрядів збереглися до нашого часу.

«У весільних піснях дуже часто зустрічаються мисливські мотиви. Так, у піснях, які співали на Поліссі, часто наречена  представлена у  вигляді олениці, а її майбутній чоловік – мисливця. Крім того, відзнакою поліського весілля було те, що молода не ставала на коліна, коли їй розплітали коси, а сиділа на діжці, як на троні», –

розповів Віктор Давидюк.

А от обряд, в якому батьків молодих на другий день весілля катають на тачці, і який зберігся і до цього часу, походить з південних регіонів країни. Розповів Віктор Давидюк і про обряд комори, який пов'язаний з тією традицією, що поки наречена залишалася незайманою, брати або чоловіки з її родини могли повернути її в рідний дім.  

Чимало уваги автори приділили тому, яких пісень і коли співали на весіллях. Зазвичай співали свашки – жінки, які порядкували на весіллі, а бояри – товариші нареченого – їм підспівували.

У книзі також показана трансформація весільної обрядовості наприкінці минулого століття, коли деякі звичаї та традиції були втрачені.

У монографію також увійшов сценарій фолькопери «Велемецьке весілля», де автор розповідає історію чотирьох поколінь. На долю кожного з цих поколінь випадає випробування розлукою, чужиною, війною саме напередодні весілля. Вже в наш час один з нащадків роду повертається з чужини на батьківщину та хоче зіграти весілля за українськими традиціями. Але й його з нареченою розлучає війна.

Крім того, для гостей презентації лунали вірші поета-шістдесятника Костя Шишка, весільні пісні у виконання народного ансамблю «Колос», гурту «Світязь». Присутні мали нагоду переглянути уривки постанови Василя Вовкуна «Волинське весілля».   

За словами Віктора Давидюка, наразі вийшло лише 30 примірників книги, придбати її не можна. Певний час монографія буде доступна в інтернеті.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: Пише пісні і друкує авторські збірки: у Луцьку 65-річний музикант збирає гроші для захисників (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel