Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У соцмережах обговорюють мультфільм про Голокост, якого... не існує

Фрагмент постера до вигаданого мультфільму Caust.

Фото – анонімне джерело.

У соцмережах обговорюють мультфільм про Голокост, якого... не існує

Обкладинку до нього створив ШІ (Штучний інтелект)

Заговорили про нього і сьогодні – у Міжнаро́дний де́нь па́м'яті жертв Голокос́ту, який відзначається щорічно 27 січня.

Як інформує Суспільне, на початку жовтня 2023 року в соціальних мережах Х та TikTok з'явилися фейкові постери до мультсеріалу, стилізованого під проєкти Pixar та Disney.

Постер під назвою «Кост» (Caust) – нібито скорочення від «Голокост» (Holocaust) – із зображенням Гітлера на передньому плані та написом Disney Pixar Presents над головою диктатора. Зображення почало стрімко ширитися в інтернеті, викликаючи подив та обурення у багатьох користувачів.

Частина людей і справді повірила, що Disney збирається випустити фільм про Адольфа Гітлера у ролі головного героя. Однак, як виявилося, постер був створений не студіями Disney і Pixar, а намальований штучним інтелектом, який нещодавно випустив ще кілька суперечливих постерів з наміром викликати вірусний резонанс. Наприклад, на TikTok сумарно обговорення афіш зібрало більше як 50 млн переглядів.

На TikTok сумарно обговорення афіш зібрало більше як 50 млн переглядів.
На TikTok сумарно обговорення афіш зібрало більше як 50 млн переглядів.

 Звідки беруться ці постери?

Створення зображень за допомогою ШІ набуло нової популярності після виходу наприкінці вересня оновлення Bing Image Creator – це інструмент на основі штучного інтелекту від Microsoft (який спирається на потужну технологію штучного інтелекту DALL-E 3). На відміну від багатьох інших ШІ, Bing Image Creator є безкоштовним інструментом. Користувачам не потрібно довго чекати на результат, що робить цей сервіс доступнішим. Своєю чергою користувачі можуть створювати велику кількість зображень за допомогою ШІ, без глибоких знань про принципи його роботи.

Перший пародійний постер Pixar, створений штучним інтелектом, приписують користувачу з ніком Воллесом (Wallace), який створив постер до вигаданого фільму Pixar про репера Notorious B.I.G., що змусив багатьох людей повірити в те, що він справжній.

На початку жовтня 2023 року користувачі сайту 4chan, відомого своїми образливими та расистськими мемами, почали створювати згенеровані штучним інтелектом зображення Голокосту, які копіювали стиль фільмів студії Pixar. Одне з таких зображень, постер до фільму «Кост», стало вірусним.

Студії ці постери не коментували.

Чи існує мистецтво, що розповідає про Голокост?

Найбільш відомим прикладом такого твору є графічний роман «Маус. Сповідь уцілілого» Арта Шпіґельмана 1986 року. Твір розповідає про життя польських євреїв напередодні та під час Другої світової війни та Голокосту.

«Маус» було відзначено Пулітцерівською премією у 1992 році. В Україні переклад легендарного твору вийшов лише 2020 року у видавництві «Видавництво» (з англійської переклала Ярослава Стріха).

Як розпізнати штучний інтелект?

Один із найпопулярніших способів перевірити зображення на використання ШІ – це звернути увагу на певні візуальні деталі, серед них:

= розпливчасті літери (адже для написання текстів зазвичай використовують окремі програми, натомість ШІ радше «домальовує» літери, а не пише їх);

= зайві елементи у фігурах персонажів та героїв (наприклад, у зображенні створеним ШІ може бути шість пальців, а не п'ять);

= брак деталей або ж об’єкти, які зникають на задньому тлі.

Найнадійнішим способом перевірки інформації про походження зображення залишається Google або будь-яка інша пошукова мережа, яка може підтвердити правдивість або, навпаки, штучність того чи іншого зображення.

Читайте також: І в 101 рік він воював за Україну.

Реклама Google

Telegram Channel