Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Чому українська біатлоністка після фінішу перебувала в шоці

«Це перші чотири нулі в моїй кар’єрі».

NOVE MESTO NA MORAVE, CZECH REPUBLIC - FEBRUARY 11: Khrystyna Dmytrenko of Ukraine competes in Women's 10k Pursuit at the IBU World Championships Biathlon Nove Mesto na Morave on February 11, 2024 in Nove Mesto na Morave, Czech Republic. (Photo by Alex Grimm/Getty Images)

Фото – Alex Grimm/Getty Images.

Чому українська біатлоністка після фінішу перебувала в шоці

В індивідуальній гонці 24-річна Христина Дмитренко з Чернігова показала найкращий в кар'єрі результат – 8-ме місце. І сталося це на Чемпіонаті світу-2024 в чеському Нове Место-на-Мораві!

А виграла гонку італійка Ліза Віттоцці. Другою стала представниця Німеччини Яніна Геттіх-Вальц. Трійку замкнула француженка Жулья Сімон.

Для нас же переможницею була Христина Дмитренко.

Фотоскрін із сайту biathlon.com.ua.
Фотоскрін із сайту biathlon.com.ua.

 Одразу після фінішу біатлоністка поділилася емоціями з уболівальниками

– Христино, вітаємо! В одному з інтерв'ю ти нам казала, що твій план був топ-20. Тут топ-10 – тобто перевиконання в тебе плану, – констатував журналіст «Суспільного».

– Я, чесно, в шоці. Думаю, всі в шоці зараз. Я дуже рада! Поки ще рано казати, але думаю, що знову буде кращий результат – тобто топ-15. Але, чесно, я в шоці, бо це перші чотири нулі в моїй кар'єрі.

– Перед стартом індивідуальної гонки, зважаючи на те, що ти щойно сказала, у мріях до якого місця досягала перед стартом з чотирма вогневими рубежами?

– Я навіть ніяких цілей не ставила, бо я хотіла відпрацювати по дистанції на максимум, але грамотно розподілити сили, щоб мене вистачило, бо все ж таки це така довга гонка виснажлива... А також хотілося якнайкраще відпрацювати на рубежі, бо на тренуванні у мене була дуже гарна стрільба: 8 рубежів – 8 нулів. Я думаю, що треба якось це перенести сюди. Я просто під’їжджаю на два останні рубежі..., лежачи – чисто. І я думаю про себе: «Це тренування! Роби все, як на тренуванні».

– Ти стріляла не тільки влучно, але і швидко, тобто швидкострільність так само в десятці сьогодні.

– Я просто знала, якщо буду стояти, мене на останньому рубежі почне трусити. Тому треба швидко, але точно стріляти (сміється).

– Олексій Кравченко підганяв тебе на останніх метрах. Ти його чула чи ти була вже в своїх думках? Ти якось реагувала на те, що він кричав?

– Він мені кричав, що я дві секунди відіграла. Тобто спочатку я була сьома, потім восьма, потім знову сьома, і треба відпрацювати цей участок добре. Але не вийшло – я восьма.

– На твою думку, що в Нове-Мєсто приносить тобі такий запал, енергію саме тут?

– Чесно, я сама в шоці. Коли виходила на цю гонку, я знала, що буде тяжко, бо вже трохи втомилася – все ж таки і фізичне, і моральне таке навантаження... Якось не було мандражу, я просто хотіла добре відпрацювати і так і сталось.

– Ти казала, що це чемпіонат світу і тут немає часу на відпочинок. Що, будеш все бігти?

– Так.

– Ти вже потрапила в мас-старт, тому тобі доведеться бігти ще й бігти. Чи залишились сили?

– Я ж цього і хотіла, щоб у мас-старт потрапити, тому я сьогодні й стартувала. У мене ще попереду буде естафетна гонка і мас-старт.

– То ти кидаєш вже виклик Сімон, Віттоцці й всім, хто там на старті буде?

– Ну, побачимо...

Підсумок індивідуальної гонки на ЧС-2024 в Нове Место-на-Мораві:

Фотоскрін із сайту biathlon.com.ua.
Фотоскрін із сайту biathlon.com.ua.

 – Думаю, що ми не такі горді, щоб лише нас вітали за призові місця. Знаємо ціну цих місць, – заявив після завершення індивідуальної гонки старший тренер збірної України з біатлону Микола Зоц. – Всіх вітаю з восьмим місцем. В шоці? Та ні. Але вперше можу сказати, що у нас народилася біатлоністка. Це вперше кажу, хоча вона й раніше вже була. Можу вже сказати сьогодні: у побудові нової команди на новий олімпійський цикл. Це вже біатлоністка з’явилася зовсім іншої формації, мислення, підходу. На сьогодні я це можу сказати.

– Що означає для вас восьме місце Дмитренко?

– Вони (біатлоністки) у спорті стоять перед такою драбиною, що лише одну-дві сходинки зробили. А догори дійти - це ще стільки треба зробити. І це все залежить від них: вони можуть всі їх подолати. Догори їм ще далеко, але Христина у топ-10 потрапила, у топ-8. З цих місць можна вже думати про шістку та призові місця.

Але ми реально дивимося на речі: наразі, якщо будуємо команду, середній рівень збірної треба ходом по трасі хвилину скидати. І це треба робити на наступний сезон, бо важко психологічно спортсменкам йти по трасі, коли ти розумієш: одна хиба на стрільбищі, і вона тебе позбавляє всіх шансів на призові місця. І це, щоб не схибити жодного разу – дуже тисне. У біатлоні спортсмен має завжди - не те щоб право, можливість зробити хибу, і завдяки ходу по дистанції, як француженки чи німкені... Нам потрібно на наступний рік виходити на рівень німецьких, австрійських команд.

Читайте також: Найкращий гравець за рішенням УЄФА у роздягальні передав свій приз MVP матчу українцю Луніну.

Реклама Google

Telegram Channel