Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Володимирі хочуть перемістити пам'ятку радянської доби

Перенесення даного поховання з площі Героїв неодноразово порушувала і громадськість міста.

Фото: facebook.com.

У Володимирі хочуть перемістити пам'ятку радянської доби

На тридцять другій черговій сесії міської ради одне із рішень, які прийняли депутати, стосується визнання доцільним перенесення пам’ятки історії місцевого значення «Могила братська радянських воїнів, пам’ятник на честь радянських воїнів, партизан та підпільників», що розташована на площі Героїв у Володимирі

Дане рішення дає старт початку процесу виготовлення документів, які необхідні для отримання відповідного дозволу від Міністерства культури та інформаційної політики.

Про це повідомляє Володимирська міська рада.

Факт збройної агресії російської федерації проти України, численні воєнні злочини російських військових проти українців посилили увагу громадян до теми доцільності перебування монументів радянської доби у публічному просторі українських міст і сіл. Тож автори проєкту рішення керувались низкою прийнятих Верховною Радою законопроєктів, які створили правове підґрунтя для активнішої дерадянізації суспільного життя.

«Положенням 6 статті 5 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» передбачено демонтаж (вилучення) пам’ятників, пам’ятних знаків, що символізують російську імперію, розташованих на території місць почесного поховання за межами кладовищ з публічного простору», – ідеться у пояснювальній записці до проєкту рішення.

Даний проєкт рішення був предметом обговорення кожної із постійних депутатських комісій, які засідали перед сесією. При цьому акцент у даному питанні робили саме на могилі солдатів Другої світової війни, яка, можливо, знаходиться під меморіальною плитою і яку необхідно перенести на кладовище.

Тему перенесення даного поховання з площі Героїв неодноразово порушувала і громадськість міста. До прикладу, під час опитування на сторінці Володимирської міської ради у фейсбуці, більшість мешканців висловились за демонтаж обеліска.

Варто також зазначити, що під час проведення у 2022 році конкурсу на кращу концепцію капітального ремонту площі Героїв переможець, як і більшість авторів, не включив обеліск у свій проєкт, розмістивши на цьому місці свою пропозицію організації громадського простору.

Крім того, за словами головного архітектора Тараса Киби, сам обеліск перебуває у незадовільному стані, оскільки спостерігається ухил споруди орієнтовно на 12 см у бік готелю, що може загрожувати падінням і створенням небезпеки для громадян.

Є також відомості, що на кладовищі села Шахтарське Поромівської громади Володимирського району знаходиться могила з іменами тих самих трьох солдатів Другої світової війни, які зазначені й на меморіальній плиті обеліска, тому виникають сумніви щодо наявності цих поховань саме на площі Героїв.

Проєктом рішення передбачено, що управління з гуманітарних питань Володимирської міської ради має забезпечити виготовлення необхідної облікової та науково-проєктної документації, а також звернутися до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо надання відповідного дозволу на перенесення пам’ятки.

Після отримання дозволу міністерства буде виготовлено проєктно-кошторисну документацію на перенесення (переміщення) пам’ятки історії місцевого значення «Могила братська радянських воїнів, пам’ятник на честь радянських воїнів, партизан та підпільників», а також буде проведено перепоховання останків радянських воїнів на міському кладовищі «Федорівське».

Нагадаємо, що у 2022 році у Володимирі уже провели демонтаж кількох радянських пам’ятників, таких як монумент з радянським танком та скульптура невідомого солдата на вулиці Устилузькій. Також у громаді перейменували понад сорок вулиць, що були названі на честь росіян та комуністів.

Тож Володимир продовжує процес очищення від радянського спадку, що є одним із маркерів так званого «руського міра».

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: У громаді на Волині реалізували проєкт з покращення меліорації земель.

Реклама Google

Telegram Channel