Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
2 березня: яке сьогодні свято й що не можна робити

Мирного дня вам, люди!

Фото: Відкриті джерела.

2 березня: яке сьогодні свято й що не можна робити

Сьогодні, 2 березня, Всесвітній день психічного здоров'я підлітків. Віряни вшановують пам'ять єпископа Феодота Киринейського. 738-й день війни в Україні

2 березня в церковному календарі — день пам’яті єпископа Феодота Киринейського. Він жив в місті Кіпр в ті часи, коли імператором був жорстокий Лікіній. 

Про це розповідає ТСН.

Феодот відкрито сповідував християнство і намагався навернути у віру якомога більше людей. Коли про це почув намісник Кіпру, то наказав відшукати святого. Феодот почув першим про наказ, а тому сам прийшов на суд і промовив: «Я той, кого ти шукаєш, з'явився, щоб проповідувати Христа Бога мого».

Намісник довго бив святого, а потім повісив його на дереві і гострими інструментами стругав тіло.Через п'ять днів знову привели Феодота на тортури. Намісник був впевнений, що святий після такого точно відмовиться від своєї віри, але чоловік лише продовжував молитися Богу. Тоді поклали його на багаття, вбили в ступні цвяхи і змусили так йти. Та всі тортури він переносив з гідністю. Тоді імператором став Костянтин, який подарував всім мученикам волю. Феодоту зокрема. Прийшов він до Кирії, де служив єпископом і помер через два роки.

Що не можна робити:

Погана прикмета — розпалити у будинку вогонь.

= Не можна голосно сміятися — це наведе на оселю злидні.

= Заборонено розважатися, влаштовувати застілля.

Народні прикмети і традиції:

= дивилися, який сьогодні день: опівдні світить сонце — хліб вродить;

= північний і холодний вітер — до холодного, але сухого літа;

= південний і теплий вітер — літо буде теплим, але дощовим;

= заметіль — перша трава ще не скоро з'явиться;

= вранці сніжить — чекайте на великий урожай зернових.

В наших пращурів вистачало турбот в цей період. Вони обов'язково йшли перевіряти сад, струшували з гілок сніг, прибирали ріща. На подвір'ї та в хаті також вистачало роботи. Чоловіки йшли заготовляти дрова, полювали, а жінки в цей час наводили лад в будинку.

Сьогодні іменини відзначають Федот, Йосип, Микола, Арсеній.

Талісманом людини, народженої 2 березня, є перли. Здавна вони вважалися каменем місяця. Наші пращури вірили, що перли допомагають відновити пам'ять та покращити стан нервової системи.

Читайте також: «Опівдні світить сонце — вродить хліб: якою буде сьогодні погода на Волині».

Реклама Google
 

Telegram Channel