Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Імпорт зерна до Польщі з ворожих країн: що вдалося дізнатися журналістам

За інформацією польських джерел УП та даними з відкритих та закритих баз, у Польщі є щонайменше три компанії, які є найбільшими покупцями агропродукції з росії: Bromex, Diaspolis та Kampol Krzysztof Łużniak.

Фото ілюстративне / facebook.com.

Імпорт зерна до Польщі з ворожих країн: що вдалося дізнатися журналістам

У понеділок, 4 березня, прем'єр Польщі Дональд Туск заявив, що звернеться до польського парламенту, аби той подав резолюцію до Європейської комісії

Документ закликатиме повністю заборонити ввезення до Євросоюзу будь-якої агропродукції з Білорусі та ЄС. Заява Туска пролунала на тлі розслідування УП про значний імпорт сільгосппродукції з Білорусі — фури там проїжджають безперешкодно, тоді як через блокаду польських фермерів на кордоні з Україною компанії втрачають мільярди гривень.

Про це пише Суспільне.

27 лютого журналіста «Української правди» Михайла Ткача та його оператора затримали у Польщі біля кордону із Білоруссю, де розслідувачі знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та росією.

Близько 10 людей обшукали журналістів, повикидали їхні речі з машини на капот; забрали всі картки пам'яті, телефони й документи. Ткача з колегою привели в комендатуру, там Ткач розповів, що фільмує імпорт з Білорусі.

«Було видно, що представники польської спецслужби перелякалися. Почали запитувати, хто ще про це знає, чи знають про це українські можновладці, уряд. Розпитували, хто наші джерела, як ми про це дізналися, скільки часу працюємо над цією темою», — розповів медійник.

За кілька годин їх відпустили, але Ткач зазначив, що з карток пам’яті зникла частина відзнятого.

Тим не менш медійники випустили матеріал, де зафіксували великий двосторонній потік фур з агропродукцією між Білоруссю та Польщею. Найчастіше вантажівки перевозять олію, насіння та тваринний корм, зазначають в УП.

За інформацією польських джерел УП та даними з відкритих та закритих баз, у Польщі є щонайменше три компанії, які є найбільшими покупцями агропродукції з Росії: Bromex, Diaspolis та Kampol Krzysztof Łużniak.

Наприклад, польська компанія погодилась розглянути умови імпорту ріпакового шроту з Білорусі, тоді як у вересні 2023-го Польща заборонила ввезення ріпакового шроту з України.

Зазначається, що російські компанії отримують сотні мільйонів доларів за агропродукцію, яку вони доставляють у Польщу: спочатку російська агропродукція прямує до Білорусі, там її перевантажують.

Ще 29 лютого прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Польща може розглянути заборону ввезення зерна з росії, як це вже зробила Латвія.

«Латвія вирішила запровадити ембарго на імпорт [сільськогосподарської] продукції з росії. Ми вивчимо приклад Латвії, і я не виключаю, що Польща виступить з такою самою ініціативою», — говорив урядовець.

Уже після розслідування УП Туск 4 березня повідомив, що Варшава звернеться до Єврокомісії стосовно повної блокади на ввезення до ЄС будь-якої російської та білоруської агропродукції.

«Після повернення до Варшави я звернуся до спікера Сейму з пропозицією резолюції польського Сейму, яка закликатиме Європейську комісію накласти повний пакет санкцій на російську та білоруську сільськогосподарську продукцію та харчові продукти», — сказав голова польського уряду.

У вечірньому відеозверненні 3 березня президент України Володимир Зеленський наголосив, що потрібно знайти нарешті рішення щодо ситуації на польському кордоні, «яка вже давно вийшла за межі і економіки, і моралі».

«Просто неможливо пояснити, як складнощі країни, що стікає кров’ю, можна використовувати у внутрішній політичній боротьбі», — сказав президент.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба після розслідування Ткача провів переговори зі своїм польським колегою Радославом Сікорським. Темою був імпорт російського зерна на ринок Євросоюзу. Кулеба закликав Сікорського звернути значнішу увагу на імпорт російського зерна, адже це дестабілізує ринок ЄС.

Станом на 4 березня через блокування кордонів з Польщею Україна недоотримала близько 8 млрд гривень митних платежів, фінансові втрати бізнесу – понад 1,5 млрд євро. Такі цифри назвав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Він додав, що простоювання однієї доби для перевізника сягає більш як 200 євро і через блокування пропадають контракти, товар вчасно не реалізовується, до бізнесів можуть застосовувати пеню через несвоєчасні постачання. Усе це буде на плечах українських компаній.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: Дві паралельні реальності: у Луцьку розваги з гучною музикою тривають до півночі.

Реклама Google

Telegram Channel