Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
КМІС запитав, кого українці вважають лідером опозиції

Петро Порошенко.

Фото Європейська солідарність.

КМІС запитав, кого українці вважають лідером опозиції

На першому місці Порошенко

Київський міжнародний інститут соціології провів соціологічне опитання, під час якого, зокрема, респондентам ставилося запитання, кого вони вважають лідером опозиції. Найбільше респондентів лідером опозиції вважають П. Порошенка - 26%. Очільника «Євросолідарності» лідером опозиції найбільше респондентів назвали у всіх регіонах України, пише Прямий.

 

 На другому місці з результатом у 17% – С. Притула. Далі йдуть Д. Разумков (7%), Ю. Тимошенко (5%), О. Арестович (2%), Ю. Бойко (2%). Крім цього, 4% респондентів назвали свій варіант, з яких 3% відповіли, що на їх думку лідером опозиції є В. Залужний.

Решта респондентів (третина опитаних) не змогли визначити, хто є лідером опозиції або вважають, що в Україні взагалі немає політичної опозиції.

Як зазначив у коментарі Виконавчий директор КМІС А. Грушецький, 93% українців хочуть бачити Україну повноцінно функціонуючою демократією, а 70% вважають, що владу варто критикувати за можливі помилкові рішення і дії. Тому функціонування політичної опозиції є важливим для розвитку України, і наразі більшість українців вважають, що в Україні є опозиція і мають свою думку, хто є її лідером.

«Разом з цим, у лютому 2024 року ми запитували про фактори успіху України у війні з російським агресором, і багато українців говорять про збереження суспільної єдності (і за лінією влада-суспільство, і за лінією влада-опозиція). Тому хоча опозиційна діяльність є важливою, але вона має зберігатися в конструктивних рамках», – говорить соціолог.

Дослідження проводилось упродовж 17-28 лютого 2024 року. Методом телефонних інтерв’ю опитано 2008 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4%.

Реклама Google

Telegram Channel