Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Унікальну пам’ятку, яку знайшли на Волині, презентують в Національному музеї історії України (Відео)

Знахідка направду неймовірна і зробить честь будь-якому музейному закладу України.

Фото: ілюстративне/espreso.tv.

Унікальну пам’ятку, яку знайшли на Волині, презентують в Національному музеї історії України (Відео)

Нещодавно правоохоронними органами Волині при спробі продажу вилучено унікальну пам’ятку – кам’яну плиту із зображенням Святого Дмитра Солунського

Плита являє собою підквадратний камінь-пісковик розмірами 39х41х15,5 см із вирізьбленим композиційним зображенням, в центрі якого іконографічний образ Святого Дмитра в обладунках, зі списом та щитом.

Про це розповів керівник Волинської археологічної експедиції Віктор Баюк.

Цей зразок давньоруського мистецтва має безсумнівно культове походження, є пов'язаний з визначним храмом Галицько-Волинського князівства та датується часом давньоруської держави (імовірно серединою ХІІІ ст., до монголо-татарської навали).

На даний час за рішенням відповідних відомств артефакт передано до Національного музею історії України де активно готується його презентація.

«Знахідка направду неймовірна і зробить честь будь-якому музейному закладу України. Звісно, я особисто бачив би цю річ серед експозиції Кафедрального собору Івана Богослова ХІІ ст. у Луцькому замку (не забуваймо князя Любарта – у православ’ї Дмитра, визначного діяча та будівничого Луцького замку), однак рішення ухвалене інше.

Під час короткого перебування даної речі у Луцьку (в рамках здійснення слідчих дій) мав нагоду коротко оглянути і зробити фото для подальшої зарисовки експонату.

Всім причетним до недопущення продажу чи вивезення за кордон щира подяка, Ви зберегли для України неймовірну пам’ятку!» – йдеться в дописі.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: У Луцьку діти з особливими потребами виступили разом з відомими артистами.

Реклама Google

Telegram Channel