Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Модернізація насосних станцій «Луцькводоканалу» забезпечує економію в 500 тисяч гривень щомісяця

Встановлене обладнання дає впевненість, що у найближчі десятиліття ми будемо спокійні за подачу води жителям міста.

Фото: www.lutskrada.gov.ua.

Модернізація насосних станцій «Луцькводоканалу» забезпечує економію в 500 тисяч гривень щомісяця

КП «Луцькводоканал» тривалий час працює над впровадженням заходів із енергоефективності, аби зменшити споживання енергоресурсів для виробничої діяльності

Результати роботи НЕФКО із модернізації підвищувальних насосних станцій перевищили очікування - економія склала майже 60 відсотків

Адже вартість енергоносія на сьогодні чималенька, а ця сума є складовою тарифу. Саме тому енергоефективність для «Луцькводоканалу» –- додатковий дохід, зокрема для модернізації без підвищення ціни на послугу для населення.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

У 2023 році спільно з Луцькою міською радою «Луцькводоканал» реалізував проєкт із модернізації 19 підвищувальних насосних станцій за допомогою яких вода подається на поверхи багатоквартирних будинків вище п’ятого поверху. 19 станцій - це 50 відсотків від їх загальної кількості в місті. В середньому одна станція обслуговує чотири-п’ять багатоповерхових будинків у спальних районах міста. Однак усі вони були у вкрай зношеному стані та енергозатратні. Фактично щотижня на місця їх розміщення виїжджали аварійні бригади, аби ремонтувати та усувати витоки. Подальше зволікання з оновленням загрожувало б тим, що люди, яких обслуговують ці станції, а це близько 160 будинків та 46 тисяч мешканців, могли б залишитися без водопостачання.

«Зважаючи на багаторічний успішний досвід роботи підприємства з міжнародними фінансовими організаціями, спільно з Луцькою міською радою ми розробили правильну модель фінансування проєкту з реконструкції підвищувальних насосних станцій. Це стало можливим завдяки гранту корпорації НЕФКО та співфінансуванню громади. Сьогодні ми вже маємо технічно виконані роботи і перші вражаючі результати, які ви бачите на фото – економія досягла 60-ти відсотків або 56 тисяч кВт год. Якби не ця економія, підприємство заплатило б чималі кошти, а зважаючи на ціни енергоносіїв - це понад 500 тисяч гривень щомісяця», - зазначають у КП «Луцькводоканал».

Отож результат від реалізації проєкту лише за місяць показав економію в 500 тисяч гривень. За рік підприємство буде мати позитивний фінансовий показник, а це - 6 млн грн, які спрямують на потреби та модернізацію без перекладання суми на тариф.

Це лише ціна енергоефективності. Окрім цього підприємство не витрачає додаткових ресурсів на виїзди ремонтних бригад, аби усувати витоки, тощо.

Нагадаємо, попередньо була обрана правильна модель фінансування, коли запозичення здійснювались у формі співпраці Луцької міської ради з великим грантом.

«Ми вже бачимо, що ці кошти не будуть повертитись через тариф, вони вже працюють на громаду і на кожного її мешканця. Якби підприємство пішло іншим шляхом - це привело б до необхідності підняття тарифу на 2,5 грн за кожен метр кубічний води. Однак спільно нам вдалося досягли результату без будь-якого навантаження на мешканців громади. Окрім цього встановлене обладнання дає впевненість, що у найближчі десятиліття ми будемо спокійні за подачу води жителям міста», - додають у «Луцькводоканалі».

До слова, внаслідок реалізації цього проєкту міжнародна корпорація НЕФКО вирішила додатково виділити грант у сумі майже 200 тисяч євро для проведення повної диспетчеризації та автоматизації усіх наявних підвищувальних насосних станцій в місті. Нині цей проєкт на стадії реалізації. У результаті його провадження - це додаткові можливості швидкого моніторингу якості надання послуг для мешканців багатоквартирних будинків, а також для виявлення недоліків в мережі водопостачання.

Таким чином, навіть в умовах воєнного стану «Луцькводоканалу» вдається зберегти роботу над потужними міжнародними проєктами і дбати про безпеку та добробут життя мешканців нашої громади!

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: У «Волиньобленерго» повідомили про відключення електроенергії.

Реклама Google

Telegram Channel