Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Волині у селі, де зростала Леся Українка, провели захід боротьби з туберкульозом

Фахівці Ковельського районного відділу всім бажаючим надавали фахові роз'яснення щодо профілактики та лікування туберкульозу.

Фото: Фейсбук.

На Волині у селі, де зростала Леся Українка, провели захід боротьби з туберкульозом

У рамках проведення Всеукраїнського місячника боротьби з туберкульозом на території Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки провели виїзний захід

Ініціювала «Територію здоров'я» головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко.

Про це поінформували у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Це місце було обрано не випадково, адже Леся Українка сама хворіла на туберкульоз кісток.

Наталія Янко закцентувала увагу присутніх, що на сьогодні туберкульоз – абсолютно виліковне захворювання і успіх у подоланні цієї недуги залежить від вчасного звернення до лікаря та у дотриманні всіх рекомендацій. Лікування туберкульозу (далі - ТБ) в Україні безоплатне. Наша держава практикує інноваційні підходи в діагностиці та лікуванні відповідно до найновіших рекомендацій ВООЗ. Щеплення проти туберкульозу є надійним щитом для дітей від важких генералізованих форм ТБ, таких як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз у немовлят. Ці форми ТБ особливо небезпечні для дітей першого року життя. І саме тому БЦЖ вводять так рано – на 3-5 день життя дитини. Леся Українка померла від туберкульозу кісток дуже рано – у 42 роки. Та якби видатна поетеса народилася зараз, напевно, вона прожила б значно довше і встигла б написати ще більше прекрасних творів.

На заході гостям пропонували безкоштовну каву, а на стаканчиках був QR-код, просканувавши який мобільним пристроєм, можна було пройти скринінгове анкетування на туберкульоз. Фахівці Ковельського районного відділу всім бажаючим надавали фахові роз'яснення щодо профілактики та лікування туберкульозу. Загалом скринінговим анкетуванням щодо ризику на туберкульоз під час акції було охоплено понад 200 осіб.

На території музею діяли вже традиційні локації «Території здоров’я»:

медична, де можна перевірити стан здоров’я, зокрема:

- проконсультуватися з сімейним лікарем, дерматологом, психологом, невропатологом

- перевірити рівень цукру в крові

- перевірити артеріальний тиск

- зробити швидкий тест на ВІЛ/СНІД

- зробити швидкий тест на гепатит В, С

- пройти електрокардіографію

вакцинальна, де можна було зробити щеплення і зміцнити стійкість організму:

-вакцинуватися від хвороб, згідно з Національним календарем щеплень;

-вакцинуватися проти COVID-19

інформаційна зона, де можна було отримати фахові роз’яснення щодо профілактики туберкульозу, здорового способу життя, здорового харчування, захисту від інфекційних та неінфекційних хвороб.

А ще, до заходу долучилися викладачі та студенти Ковельського фахового медичного коледжу. Вони разом з медичними працівниками «Території здоров’я» вимірювали артеріальний тиск, реєстрували електрокардіограму, надавали рекомендації щодо профілактики серцево-судинних захворювань тощо.

Ковельська міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста України організувала заняття з елементами творчості для покращення емоційного стану та зниження рівня стресу, а також навчання з надання домедичної допомоги.

Окрім того, у приміщенні музею пройшла благодійна мистецька акція «Мавки миру»: майстер-клас з плетіння віночків з метою перетворити їх на турнікети (придбати останні за рахунок виручених від їх продажу коштів) та акція «Малюй на перемогу» - з розмальовки гільз від громадської організації «Eurofuture». Фахівці нашого центру на чолі з Головний державним санітарним лікарем Волинської області радо доєдналися до акції.

Насамкінець для всіх гостей «Території здоров’я» провели традиційну екскурсію літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки, а також організували коротку вокально-мистецьку програму.

 
 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel