Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Як у Луцьку працює ортодонтична лабораторія з Харкова (Фото)

Така робота – дуже кропітка і вимагає терпіння.

Фото: Район. Луцьк.

Як у Луцьку працює ортодонтична лабораторія з Харкова (Фото)

Ортодонтична лабораторія «Маяк» – перше в Україні підприємство, яке майже 30 років виготовляє форми для виправлення щелепних та зубних патологій

Керівник підприємства Олександр Мосійчук разом з колегами почали працювати в цій галузі ще тоді, коли в країні навіть про звичайні брекети мало хто знав. Понад два роки тому лабораторія переїхала з прифронтового Харкова до Луцька. 

Про це пише Район.Луцьк.

Зараз підприємство працює в одній із будівель заводу пластмасових виробів, де орендує три великих кімнати.

Олена Паніна – колега Олександра. Вона розповідає, що переважну більшість  виробів  у лабораторії створюють для дітей та підлітків. Хоча, за словами Олександра,  лікування щелепних патологій потребують і дорослі. Він каже, що наразі 95% людей мають патології, які потрібно виправляти.

Олександр та Олена – зубні техніки, ортодонти вищої категорії. В цій сфері вони працюють з 1995 року. Коли ортодонтія ще не була так розвинута, як зараз, вони відкрили лабораторію «Маяк». Олександр розповів, що з одного боку, першопроходцями бути страшно, з іншого – конкурентів було значно менше. 

На початку лабораторія намагалася паралельно займатися виготовленням зубних протезів, але згодом зосередилося на ортодонтії. Лабораторія почала виготовляти конструкції для виправлення прикусу, шини для щелепного суглоба, капи для спортсменів та лікування бруксизму, тимчасові дитячі зубні протези.

Основними клієнтами стали ортодонти, які замовляють такі апарати для своїх пацієнтів.

У Харкові лабораторія розташовувалася у власній двоповерховій будівлі, там були комп’ютерна, де друкували моделі, адміністраторська та технічна частина, де працювали зубні техніки.

Напередодні повномасштабного вторгнення в лабораторії працювали 16 зубних техніків, троє адміністраторів, кур’єри, які доставляли вироби лікарям. Основними клієнтами «Маяка» були лікарі з Харкова, Києва, Донеччини. Хоча апарати замовляли й лікарі із західних регіонів країни та навіть із Казахстану.   

Крім того, на  базі лабораторії проводили курси для лікарів, де розповідали, як працюють виготовлені у лабораторії конструкції. Подібного масштабу підприємств тоді не було. 

Після 24 лютого робота лабораторії припинилася. Салтівку, де працював «Маяк», з першого дня почали обстрілювати росіяни.

Виїздили колоною на власних автомобілях під обстрілами. Олександр та Олена вивезли дві родини працівників, які не мали  власного транспорту.

Олександр Мосійчук обрав Волинь не випадково, бо ще до повномасштабного вторгнення планував відкрити тут філію. 

«Аналогічні ортодонтичні лабораторії працюють в Івано-Франківську, Львові, Тернополі, а от у Луцьку  їх не було. Тому і планували  відкрити філіал, війна лише прискорила наші плани», – розповів Олександр.

Приміщення у Луцьку Олександр знайшов швидко за оголошенням в інтернеті, їхав навмання. У будівлі на околиці міста лабораторія працювала декілька місяців. Згодом у Луцьку Олександр зустрів колишнього одногрупника, який допоміг знайти приміщення ближче до центру.

У 2022 році у лабораторії працювали троє харків’ян, зараз – п’ять. До колективу нещодавно приєднався Олександр з Рівного.

За словами Олександра Мосійчука, матеріально-технічну базу підприємству вдалося зберегти, наразі потреби у новому обладнанні немає. А ось укомплектувати колектив поки не вдалося.

Під час війни лабораторія почала виготовляти нові ортодонтичні конструкції. Для людей, які під час обстрілів отримали поранення щелепи,  тут роблять спеціальні апарати, які до протезування  замінюють щелепу.  Цю конструкцію дуже складно виготовити, але вона допомагає людям зі складними травмами.

Після війни, підприємство планує частково повернутися у Харків, де на Салтівці залишається їх будівля із забитими фанерою вікнами. Але філію у Луцьку не закриватимуть.  

Така робота – дуже кропітка і вимагає терпіння.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Волинян запрошують на «Ярмарок здоров'я».

Реклама Google

Telegram Channel