Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Сьогодні парламент розглядатиме закон про мобілізацію: у ньому – є суттєві зміни

Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку можуть зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста. 

Фото із сайту ukr.net.

Сьогодні парламент розглядатиме закон про мобілізацію: у ньому – є суттєві зміни

Напередодні комітет Верховної Ради завершив його розгляд

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки завершив напрацювання до другого читання законопроєкту про мобілізацію. Документ готовий до розгляду в залі парламенту.

Про це повідомив «Українську правду» секретар оборонного Комітету ВР Роман Костенко (фракція «Голос»).

«Щойно рекомендували Верховній Раді ухвалити законопроєкт про мобілізацію в другому читанні. 13 членів комітету проголосували за, 5 – утрималися».

За результатами напрацювання законопроєкт суттєво змінився, порівняно з початковою редакцією.

Інтернет-видання «Українська правда» отримала в розпорядження висновок комітету щодо другого читання законопроєкту і опублікувала деякі положення:

= Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку можуть зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста. Це право, а не обов‘язок. 

= Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ і предʼявляти його на вимогу представника ТЦК або поліцейського. Процес перевірки документів може фіксуватися на камеру або телефон. У прикордонній смузі і на пунктах пропуску через державний кордон військово-обліковий документ може вимагати предʼявити прикордонник. 

= Отримати документи в закордонних дипломатичних установах України військовозобов'язані віком від 18 до 60 років зможуть тільки за наявності в них військово-облікових документів. 

= Паспорт і закордонний паспорт військовозобов'язані також зможуть оформити, якщо матимуть при собі військово-облікові документи.           

= Для ухилянтів від мобілізації передбачається покарання у вигляді тимчасового обмеження на керування транспортними засобами – за рішенням суду.

= Замість строкової планується запровадити базову військову службу. Її проходитимуть громадяни від 18 до 25 років. Вони зможуть самостійно обрати період проходження служби до досягнення 24-річного віку. 

= Обовʼязкової мобілізації жінок не планується. Вони підлягають взяттю на військовий облік, якщо придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і здобули медичну або фармацевтичну освіти. жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану в добровільному порядку. 

На прохання військового керівництва і урядовців Комітет ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки ухвалив рішення виключити із законопроєкту положення щодо демобілізації та ротації військовослужбовців. 

Право на звільнення з військової служби залишатиметься за військовими, звільненими з полону. Якщо звільнений із полону військовослужбовець висловить бажання залишитися на службі, він матиме право на додаткову відпустку в кількості 90 днів.

Наголошуємо, що остаточне рішення щодо законопроєкту народні депутати ухвалюватимуть під час голосування в залі парламенту. Тому деякі з вищезазначених положень можуть змінитися у фінальній версії законодавчої ініціативи.

Верховна Рада розпочне розгляд проєкту закону в другому читанні в залі парламенту 10 квітня. Народні депутати подали до другого читання документа 4269 правок.

Читайте також: Луцьк у сльозах: ще троє жителів громади поклали життя за Україну - Домарецький Дмитро, Козар Сергій та Устимчук Максим.

Реклама Google

Telegram Channel