Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Переселенцям у Нововолинську організували економічну екскурсію підприємствами міста

У Нововолинську з початку війни майже 600 ВПО звернулося за допомогою в пошуках роботи.

Фото: Фейсбук.

Переселенцям у Нововолинську організували економічну екскурсію підприємствами міста

Інтеграція внутрішньо переміщених осіб неможлива без працевлаштування

Тож, аби допомогти з пошуком роботи, Волинський обласний центр зайнятості спільно з благодійним фондом «Рокада» організували економічну екскурсію для ВПО. Загалом відвідали 5 підприємств Нововолинська різної спеціалізації.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Волинської ОВА.

Спочатку оглянули ТОВ «Скловолокно». Це релоковане підприємство з міста Мерефа, Харківської області. Воно спеціалізується на виготовленні продукції на основі скловолокна – матеріалу, який широко застосовується в будівництві і промисловості. До війни працювало 350 людей, зараз – лише 16.

За словами директорки підприємства, виробництво переїхало назавжди і повертатися не буде. Наразі перевезли 50 % обладнання. Однак вже в червні планують запрацювати на повну. Тому шукають людей на вакансії крутильника, розмотувальника, оператора одержання безперервного скловолокна, ткача та інші. Обладнання досить складне, тому готові самостійно навчати майбутніх працівників. Заробітна плата коливається від 12 до 15 тисяч гривень.

Потому поспілкувалися з представником Нововолинського м’ясокомбінату. Це сучасне європейське підприємство, яке є одним із лідерів виробництва ковбасних та м’ясних виробів в Україні. Серед основних напрямків діяльності: переробка яловичини та курячого м’яса, виробництво м’ясних напівфабрикатів, виробництво ковбасних виробів та копченостей, а також виробництво продукції Halal.

Загалом тут працює 250 людей. Середня заробітна плата – 12-14 тис. грн. На сьогоднішній день набирають працівників на такі вакансії як: укладальник-пакувальник, формувальник ковбасних виробів, обвалювальник м’яса тощо.

Також, у рамках економічної екскурсії, внутрішньо переміщені особи відвідали підприємство, що займається сортуванням та переробкою пухо-пір’яної суміші. Його власниця – Раїса Берідзе – розповіла, що вони самостійно закупляють гусяче пір’я у населення. Для початку його перуть з використанням спеціалізованих хімічних засобів, аби позбутися паразитів. Потому – сушать та відділяють пух від пір’я. Саме пух, який використовують для наповнення верхного одягу, експортують до Німеччини.

Відтак, зараз потрібна людина для сортування свіжого гусячого пір’я: сірого від білого. Окрім того, запускають лінію із виготовлення подушок. Тому також шукають швею. Заробітна плата залежить від виробітку.

Не оминули увагою й ТОВ «Моделпак», що спеціалізується на виготовленні картонної упаковки різних видів та розмірів. Це одна з найбільш успішних компаній, що працює на ринку картонної та гофрокартонної упаковки в західному регіоні. Зокрема, тут виготовляють: 4-клапанні ящики, меблеву упаковку, гофролотки, гофропіддони, взуттєві коробки, коробки для піци, бананові ящики, гофролисти різних розмірів тощо.

Як зазначив начальник із виробництва Олександр Стажінський, на підприємстві працює понад 100 осіб у дві зміни. Виробництво планують розширяти, тому шукають укладальників-пакувальників, машиністів, водіїв навантажувачів, менеджерів зі збуту та економістів. Заробітна плата – 14-15 тис. грн.

Екскурсію завершили, ознайомившись з роботою компанії «Вікна Волині», яка спеціалізується на виготовленні металопластикових, алюмінієвих та світлопрозорих конструкцій. Наразі вони виготовляють 100 конструкцій в день, але в планах – збільшити до 200. Вікна возять по всій країні та навіть експортують за кордон.

Директор по виробництву Володимир Курілов детально розповів про всі етапи виробництва та активно запрошував на роботу внутрішньо переміщених осіб. За його словами, зарплата залежить від кількості випущеної продукції, однак менше 20 тисяч гривень працівники не отримують.

Начальник Нововолинського управління Володимир-Волинської філії Волинського ОЦЗ Ігор Кантор зазначив, що з початку війни майже 600 ВПО звернулося за допомогою в пошуках роботи. За цей час вдалося працевлаштувати близько 230 осіб.

«В Нововолинську є чимало вакансій як робітничих, так і не робітничих. Але з власного досвіду скажу, що не слід зациклюватися. Треба йти і пробувати. Якщо робота вам не підходить, можна звільнитися в будь-який момент. Однак, ви використаєте свій шанс», – сказав Ігор Кантор.

Соціальна працівниця по роботі з громадами відділу СССМ-напрямку БК «Рокада» Ірина Бобрик додала, що це не остання екскурсія підприємствами Волині. Аналогічний захід для ВПО проведуть й у Луцьку.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Як на Волині працює завод із виробництва олії з Харківщини (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel