Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
За відмову йти на фронт росіянина прикували до рейки

Смерть ворогам!

Фото Обозреватель.

За відмову йти на фронт росіянина прикували до рейки

Мобілізовані росіяни сотнями відмовляються їхати на «СВО» до України чи вирушати у бій

 За це їх приковують до рейок, відправляють у підвали на території окупованої частини Луганської області, катують і судять. Деякі з відмовників після цього безвісти зникають, інших знову повертають на фронт під наглядом загороджувальних загонів, пише ОБОЗ.

Прикували до рейок

Мобілізованого росіянина з Приморського краю прикували до важкого шматка рейки за відмову їхати воювати в Україну. Про це повідомили його родичі. За їхніми словами, це сталося у селищі Сибірцево, у військовій частині №16871, два тижні тому.

 

 У цій же частині утримують ще 92 мобілізованих, які не хочуть вирушати на «СВО». Деяким росіянам вдалося втекти, проти них уже порушено кримінальні справи.

 

 Їхні родичі виступають із відеозверненнями до міноборони РФ, Слідчого комітету, прокуратури, проте ніхто на них не звертає уваги. Навпаки, з чоловіками проводять розмови та переконують «не бунтувати, бо наша справа права – ми переможемо».

Ще одного 48-річного мобілізованого – батька трьох дітей – Євгена Лєскова у кайданках заштовхали в автобус в Уссурійську у військовій частині №24776 і відправили до Ростова, звідки він поїде на фронт в Україну.

Чоловік ще з минулого року відмовлявся воювати, ладен був понести кримінальне покарання, аби не воювати. Про це повідомляла його дружина. У нього гіпертонічний криз та інші захворювання. Але у військовій частині в Уссурійську ніхто на це не звернув жодної уваги.

 

 Там же утримують ще 27 мобілізованих, які відмовляються їхати на СВО. Вони писали про це рапорти, частина з них «обмежено придатні до служби», або після поранень чекають на проходження медкомісії.

Їх закрили у казармі та під конвоєм водять покурити, мобільні та паспорти відібрали. Їх також мають намір літаком відправити на фронт.

Відмовився воювати і зник

Кілька місяців тому безвісти зник 49-річний мобілізований Андрій Сахаров. Восени минулого року їхня група була на завданні, з якого насилу повернулася. Одразу після цього командування вирішило кинути їх у новий м'ясний штурм.

Мобілізовані відмовилися та написали рапорти, мовляв, не можуть виконувати завдання, оскільки командування не надало достатньо ресурсів. У результаті саме Сахарова забрали та відвезли до Зайцевого, де розташовані відомі підвали для «перевиховання» російських ухилянтів.

Потім він був у Бєлгородській області, а звідти його повернули до того ж підвалу. Востаннє він зв'язувався із дружиною 28 грудня 2023 року. З того часу про нього ні слуху ні духу. Неофіційно родичам заявили, що зник безвісти. Але ті думають, що його просто вбили.

У підвалах морять голодом і катують

Подібні підвали, куди відправляють російських мобілізованих за відмову брати участь у війні проти України, – не новинка. Найвідоміший із них розташований у Зайцевому Луганської області. А по всій окупованій території Луганщини та Донеччини їх налічується понад десяток.

Відмовників там катують, морять голодом, знущаються, не відпускають у туалет, не надають медичної допомоги та нерідко вбивають.

Смерть ворогам!
 

 Наприклад, як повідомляв Telegram-канал ASTRA, восени минулого року у підвалі в Зайцевому побували 42 мобілізованих 12-го гвардійського танкового полку після провальної вилазки на Куп'янському напрямку.

Їхні дружини розповіли, що 7 жовтня минулого року росіяни потрапили під артобстріл, втрати становили 300 осіб. За відмову продовжувати наступ 42 осіб відвезли до підвалу в Зайцевому. Їм пообіцяли або тюремний термін, або без зброї відправити у бій.

Судять – і знову на фронт

Минулого року до російських військових судів надійшло 5024 справи за ст. 337 проти тих, хто самовільно залишив військові частини. Фактично дезертував. Для порівняння, у перший рік повномасштабної війни до суду передали 1001 справу.

Наприкінці 2023 року військові суди в середньому ухвалювали по 100 рішень на тиждень за статтею про самовільне залишення частини. Про це повідомляє Медіазона. За даними цього ЗМІ, зазвичай виносять умовні вироки, мабуть, для того, аби повертати засуджених назад у військові частини. Там уже вони потрапляють у підрозділи, за спинами яких стоять російські загороджувальні загони. Тобто тепер уже нікуди не втечеш.

У березні цього року в Росії суди ухвалили 700 вироків за втечу з військової служби, підрахувала «Медіазона». А за два тижні квітня – вже майже триста.

Реклама Google

Telegram Channel