Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Держдеп США вніс «Єдиний телемарафон» у звіт про порушення прав людини в Україні

Телемарафон має «безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами» з боку держави.

Фото 5 канал.

Держдеп США вніс «Єдиний телемарафон» у звіт про порушення прав людини в Україні

Телемарафон має «безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами»

Державний департамент США оприлюднив великий звіт щодо дотримання прав людини у різних країнах за 2013 рік. В українському звіті, окрім питання урядової корупції, свободи брати участь у політичних процесах та загальних прав людини, окремим блоком виділене порушення прав українських ЗМІ на роботу та поширення інформації, пише «5 канал».

«Президент Зеленський підписав указ про введення воєнного стану в лютому 2022 року після повномасштабного вторгнення росії в Україну, що дозволило запровадити подальші обмеження для ЗМІ та медіа-свободи», – йдеться у документі.

Американське дипломатичне відомство наголошує, що національний телевізійний марафон (Єдиний телемарафон) уможливив безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами в прайм-тайм. Щобільше, деякі ЗМІ повідомляли про те, що вже навесні 2022 року їх позбавили вигідних контрактів на наземне мовлення та чинили тиск з боку Офісу президента.

«Уряд забороняв, блокував або накладав санкції на ЗМІ та окремих журналістів, які вважалися загрозою національній безпеці або які висловлювали позицію, яка, на думку влади, підривала суверенітет і територіальну цілісність країни. Деякі спікери, які критикували уряд, також потрапили до чорного списку державних новинних программ», – зазначає Держдеп.

Також у звіті згадується про те, що журналісти-розслідувачі, які критикували уряд, інколи ставали мішенню негативних кампаній у соціальних мережах, іноді через дружні до уряду канали.

Окрім того, на свободу ЗМІ в Україні спливає, зокрема, самоцензура деяких медіа.

Нагадаємо, у квітні 2022 року «5 канал», а також канали «Прямий» та «Еспресо» вимкнули з цифрового етеру без вагомих причин.

Спостерігачі за ЗМІ висловили занепокоєння, що єдине телевізійне мовлення може зрештою полегшити державний контроль над мовленням. Вони повідомили про взаємну згоду обмежити кількість політиків, які з’являтимуться в ефірі, а також зменшити кількість коментаторів і громадських діячів. Телеканали, які вважаються афілійованими з опозиційними партіями, зокрема «5 канал», «Прямий» та «Еспресо», не брали участі в єдиному мовленні, хоча час від часу ці три канали добровільно представляли цілодобову програму інших каналів. Якщо канал відмовлявся скоротити власне програмування до менше ніж 12 годин для трансляції в прямому ефірі, офіційні особи у відповідь виключали мережу з національних цифрових наземних частот. У червні 2022 року «Прямий» і «5 канал» подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення та Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України. Станом на кінець року три канали працювали в Інтернеті за принципом оплати за перегляд.

Також на початку 2024 року в Україні спалахнув скандал через те, що журналісти-розслідувачі Bihus.Info виявили, що за ними стежать, а в їхніх помешканнях знайшли прослуховуючі пристрої.

Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістіві закликав президента Володимира Зеленського засудити цю кампанію та взяти під свій контроль розслідування злочинів.

Реклама Google

Telegram Channel