Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Зеленський: у Кремлі царює божевілля

Володимир Зеленський.

Фото Гордон.

Зеленський: у Кремлі царює божевілля

Україні важко наодинці протистояти російській агресії, заявив 24 квітня на зустрічі з іноземними й українськими послами президент України Володимир Зеленський

«Єдність зараз – найголовніший актив світу. Бо лише єдність усіх, хто дійсно не погоджується з війною, здатна зупинити війну. Усі ви знаєте, що ресурси Росії, які можуть бути спрямовані на продовження й розширення агресії і терору – причому не лише проти України, – доволі значні. Протистояти цьому наодинці вкрай складно. І теж украй складно наодинці примусити Росію до миру», – сказав Зеленський.

Стенограму опублікувала його пресслужба.

Він зазначив, що «Україна має найбільший у світі досвід перемов один на один із Росією заради миру». «Від 2014 року, коли почалася російська агресія, відбулися сотні раундів переговорів у різних форматах, і цей процес завжди призводив до обману з боку РФ – свідками цього були, зокрема, й поважні міжнародні посередники», – підкреслив Зеленський.

За словами президента України, «по суті, не залишилося міжнародних норм, які б Росія не порушила». «Статут ООН, основні конвенції та безліч двосторонніх договорів з Україною й іншими державами відкинуті божевіллям, яке царює у Кремлі. Утім, мир усе одно повинен настати – і повинен бути, що важливо, справедливим, щоб не відкривати дорогу іншим війнам. Позиція України в тому, що війна й недієвість міжнародних правил не мають стати новим «нормально» для міжнародних відносин. Суверенітет кожної держави, територіальна цілісність, усі елементи безпеки – починаючи від радіаційної і продовольчої – мають бути гарантовані», – заявив він.

Зеленський зазначив, що Україна запропонувала світу власну формулу миру – «формулу чітких кроків, які можуть повернути дієвість міжнародному праву – передусім Статуту ООН – і реально відновити безпеку для України і світу загалом».

«Сила формули миру в тому, що її пункти зрозумілі з погляду безпеки і справедливості для кожної країни на будь-якому континенті. І коли ми в єдності забезпечимо реалізацію формули миру для України, це створить нову основу для відновлення порушеної безпеки і справедливого миру в усіх частинах світу», – вважає президент України.

У тому самому виступі Зеленський заявив із посиланням на розвідувальні дані, що росія хоче зірвати Глобальний саміт миру  й має конкретний план, як це зробити.

Реклама Google

Telegram Channel