Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
80-ті роковини депортації кримських татар: у Луцьку вшанували пам’ять жертв геноциду

На площі зазвучав гімн кримськотатарського народу «Ant etkenmen».

Фото Волинська ОВА.

80-ті роковини депортації кримських татар: у Луцьку вшанували пам’ять жертв геноциду

18 травня 1944 року комуністична влада розпочала операцію з депортації кримськотатарського народу з Кримського півострова

Людей звинувачували у масовому дезертирстві та зрадництві, що не відповідало дійсності. За два дні на Урал і Середню Азію вивезли близько 200 тисяч кримських татар. У результаті жахливих умов перевезення та переселення загинуло близько половини депортованих. А тим, що вижили – було заборонено впродовж 40 років повертатися до Криму.

Про це інформує Волинська ОВА.

На жаль, історія повторилася… У 2014 році кримчани знову були змушені покидати рідні домівки у зв’язку із окупацією півострова росією.

Аби вшанувати пам'ять жертв геноциду корінного народу Криму, на Замковій площі Луцька зібралися жителі міста, представники ГО «Кримські татари Волині», обласної та міської влади. Присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку жертвам політичних репресій.

 

 «У цей день мою молоду маму, як і весь кримськотатарський народ, посадили у брудні вагони, у яких перевозили худобу та депортували на Сибір, Урал і Середню Азію. Хто наш ворог? Звісно це правонаступниця Радянського Союзу – росія. Московія, російська імперія…Вона як хоче може себе називати, але її зміст – це зло. Зло, яке вона принесла сусіднім державам впродовж всього свого існування і зло, яке вона несе зараз. На окупованих територіях, в Криму продовжується депортація. Триває залякування проукраїнського населення. За сфабрикованими справами людям дають 15-20 років ув’язнення і вивозять в російські тюрми, – сказав голова громадської організації «Кримські татари Волині» Сервер Зейнідінов. – Найперше нам потрібно казати правду, щоб нас почув весь світ і визнав цей геноцид. Друге – це єднання. Сьогодні ми знову боронимо країну пліч-о-пліч. В лавах ЗСУ є два батальйони кримських татар, а в кожному четвертому батальйоні воюють кримські татари. Третє – нам потрібно знати свою історію, робити висновки і вчити її наших дітей».

Опісля слів кримчанина на площі зазвучав гімн кримськотатарського народу «Ant etkenmen».

 

 

Реклама Google

Telegram Channel