Курси НБУ $ 40.65 € 43.48
На меморіальному комплексі «Вічна слава» у Луцьку досі не демонтували радянські написи

«За наявності позитивного рішення від Мінкульту всі напису будуть демонтовані», — пообіцяли у Луцькій міській раді.

Фото Суспільне.

На меморіальному комплексі «Вічна слава» у Луцьку досі не демонтували радянські написи

Станом на 22 травня на меморіальному комплексі «Вічна слава» у Луцьку досі є написи про «Велику Вітчизняну війну», а не Другу світову та недемонтовані написи на честь партизанських з'єднань

Як повідомили на сторінці громадської організації «Деколонізація. Україна», на меморіалі також є прізвища радянських діячів, які мали б бути демонтовані ще в рамках закону про декомунізацію.

«Надіслали звернення на ім'я міського голови з вимогою негайного демонтажу», — зазначили громадські активісти.

Відповідь міської ради про радянську символіку на меморіалі

Інформаційний запит до Луцької міської ради також надіслали журналісти Суспільного.

У відповіді в міськраді повідомили, що меморіальний комплекс «Вічна слава» на вулиці Шопена є пам'яткою історії національного значення і занесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України постановою Кабміну.

 

 «Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» для демонтажу зазначених написів необхідно отримати погодження Міністерства культури та інформаційної політики», — зазначили у листі.

В міськраді додали, що надіслали до Мінкульту лист з проханням погодити демонтаж написів на пам'ятному знакові. Коли саме було надіслане таке звернення — не уточнюють.

«За наявності позитивного рішення від Мінкульту всі напису будуть демонтовані», — пообіцяли у Луцькій міській раді.

Роз'яснення ОВА щодо ситуації з символікою на меморіалі у Луцьку

Подібний запит щодо демонтажу написів на честь партизанських з'єднань на меморіальному комплексі «Вічна слава» у Луцьку, надіслала до Волинської обласної військової адміністрації народна депутатка Соломія Бобровська, повідомили на Facebook-сторінці громадської ініціативи «Деколонізація.Україна».

 

 Як йдеться у листі-відповіді за підписом голови Волинської ОВА Юрія Погуляйка, Мінкульт листом від 13.12.2023 року повідомило Луцьку міську раду, що для отримання дозволу на демонтаж необхідно підготувати та надати ряд документів. Станом на 7 травня 2024 року працівники Луцької міської ради ще працюють над їхнім оформленням.

Що відомо про демонтаж радянської символіки на меморіалі у Луцьку

Наприкінці квітня 2022 року на меморіальному комплексі «Вічна Слава» у Луцьку почали демонтаж деяких елементів з радянською символікою. Зокрема прибрали орієнтовно два десятки зірок з серпом і молотом, радянських орденів та написів. Наразі усі демонтовані елементи зберігають на території підприємства «Спецкомбінат».

В серпні 2022 року з 40-метрового обеліска на меморіальному комплексі «Вічна Слава» з допомогою підіймача і болгарки демонтували 300-кілограмову радянську зірку. Її зберігають на комунальному підприємстві «Луцькспецкомунтранс».

Реклама Google

Telegram Channel