Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

З ХВОРОЇ ГОЛОВИ НА ЗДОРОВУ

КОГО І ЗА ЩО КРИТИКУЄ П. БАНАДА

КОГО І ЗА ЩО КРИТИКУЄ П. БАНАДА
Через нагальні службові справи не завжди випадає нагода бути присутнім на сесіях обласної ради. Але цього разу, під час другого пленарного засідання шостої сесії, таки вирішив скористатися запрошенням. Тим більше, що на порядок денний було винесене 21 питання, кожне з яких є важливим у життєдіяльності Волині в поточному році та на перспективу.
Серед запропонованих до розгляду й затвердження було й питання “Про інвестиційні наміри області по будівництву об’єктів соціально-культурного призначення та житла на 2003 рік”, довкола якого впродовж тривалого часу точилося чимало розмов і дискусій. Подекуди, залежно від діючих осіб, вони мали явно політичний підтекст. Особливо цю тему експлуатував депутат облради, голова обласного партійного осередку “Народний рух України” Володимир Банада. Не соромлячись у висловлюваннях та довільно маніпулюючи фактами, він усіляко ганьбив обласну владу, звинувачуючи її в зволіканні розгляду цього питання. Хоча проблема полягала в іншому.
І яким же було здивування присутніх у сесійному залі, коли депутат В. Банада, ознайомившись з переліком викладених на порядок денний питань, запропонував зняти з обговорення питання про інвестиційні наміри області, бо його проект він ( Банада ) отримав із запізненням. Чому так сталося – поговоримо згодом.
А поки далі вислухаємо пана Банаду: “ ...такого ще не було жодного року, щоб облдержадміністрація в завершення 7 місяця року подавала на затвердження облраді інвестиційні наміри”. Після почутого у сторонньої людини, звичайно, може скластися підозріння у якихось злих намірах виконавчої влади. Та пан Банада знає, чого добивається. Переслідуючи, схоже, чисто політичні мотиви, пропонує депутатам розглянути питання на наступній сесії. Тобто ще пізніше. І робиться це знову з певним умислом, щоб “у відповідності до Закону України про місцеве самоврядування” заслухати звіт голови Волинської облдержадміністрації та дати йому оцінку...”. Так уже полюбляє пан Банада оцінювати роботу інших, не помічаючи власних упущень. Але, зрештою, чого не зробиш заради досягнення поставленої мети? Тим більше, коли є шанс зайве “засвітитися”, критикуючи владу.
Однак переважна більшість обласних депутатів, до їх честі, швидко зорієнтувались в ситуації і не підтримали цієї пропозиції пана Банади, бо, як зазначив депутат Федір Кошель, ці мізерні кошти до кінця року треба освоїти. Нема куди відтягувати...
Що ж стосується запізнення розгляду на сесії облради питання “Про інвестиційні наміри області по будівництву об’єктів соціально-культурного призначення та житла на 2003 рік” то його причини слід шукати не в Луцьку. Як стверджують фахівці, наша область, до речі, однією із перших в Україні подала в Кабінет Міністрів перелік об’єктів, що фінансуються за рахунок субвенцій із держбюджету. Однак через неузгодженість дій деяких народних обранців від Волині Міністерство економіки та Європейської інтеграції не змогло своєчасно подати перелік цих об’єктів до бюджетного комітету Верховної Ради. Постанова Кабміну №1118 з переліком об’єктів, що фінансуються за рахунок субвенцій з держбюджету надійшла в область 22 липня поточного року. А вже 25 липня, завдячуючи оперативній роботі фахівців облдержадміністрації, інвестиційні наміри області розглядалися на сесії облради і були затверджені.
І тепер напрошується цілком логічне запитання: то де ж тут провина місцевої виконавчої влади, довкола якої пан Банада і КО підняли стільки галасу? Відповідь може бути одна – декому дуже хочеться, маніпулюючи фактами, видати бажане за дійсне. І робиться це, без сумніву, заради отримання політичних дивідендів. Але цього разу, пане Банадо, Ваш задум перекласти проблему із хворої голови на здорову, не пройшов.
Степан РОДИЧ,
заступник голови облдержадміністрації.
Telegram Channel

Передрук або відтворення у будь-якій формі матеріалів, розміщених на інтернет-сторінці «Волинь-нова» volyn.com.ua, без письмової згоди видання заборонено.

зроблено в Ideil